40 минути движение са нужни, ако прекарваме 10 часа седнали

DenNews.bg
03.12.2020
размер на текста:

Дългото седене не е полезно за здравето – това е известен факт, но възможно ли е да намалим отрицателните ефекти? Да, с 30-40 минути физическа натовареност, показва ново изследване.
До 40 минути от „умерена до интензивна физическа активност“ ежедневно ще балансира 10 часа, прекарани в седене. Макар че почти всякакво количество упражнения (или дори ако просто постоим изправени) помага до известна степен.
Тези заключения са базирани на мета анализ на предишни проучвания, в които са участвали общо 44 370 души от 4 различни държави, ползващи различни устройства за следене на активността.
Анализът открива, че рискът от смърт при хората, водещи по-уседнал начин на живот, се покачва, ако умерената до интензивна физическа активност намалява.
„При активните хора, които отделят по 30-40 минути на ден на средно натоварваща или интензивна физическа дейност, връзката между силно уседналия начин на живот и рискът от смърт не е значително по-различна от онези, които прекарват по-малко време на ден в седене“, пишат изследователите в своя научен труд.
С други думи – карането на колело, по-бързото ходене или малко работа в градината (стига да имате такава) могат да намалят риска от ранна смърт до такава степен, все едно никога не сте прекарвали цял ден на бюрото си. Изследването е публикувано в British Journal of Sports Medicine. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети