Германия удължи срока на ограниченията до 10 януари

DenNews.bg
03.12.2020
размер на текста:

Германия удължава ограниченията срещу разпространението на новия коронавирус до 10 януари. Спортните и културни обекти, ресторантите и баровете остават затворени. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с регионалните лидери на 16-те провинции, информира АФП.
Ако ситуацията продължи да се развива като последните дни, ние ще се срещнем отново на 4 януари и провинциите ще удължат директивата за затваряне до 10 януари, съобщи канцлерът.
Преди седмица Меркел и премиерите се съгласиха да удължат частичната блокада, въведена от началото на ноември, до "началото на януари", освен ако новите случаи не спаднат рязко. Тогава лидерът на Германия не посочи конкретна дата.

Ангела Меркел съобщи още, че общо 70 милиона дози от ваксините на BioNTech-Pfizer и Moderna могат да бъдат доставени през първото тримесечие на следващата година, ако бъдат одобрени.
Но това няма да е достатъчно за 80-милионното население на Германия, каза тя и подчерта, че страната ще трябва да "изкара зимата" без много дози.
Канцлерът повтори, че за да бъдат разхлабени рестрикциите, инфекциите трябва да паднат под 50 нови случая на 100 000 души на седмица. При това ниво властите могат да проследяват и да изолират заразените с коронавирус.
Данните на Институт "Роберт Кох" показват, че за последните 24 часа новите случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 22 046 до общо 1 106 789. Починали са още 479 души, с които жертвите до момента стават 17 602.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети