Японски университет и компания започнаха разработка на сателити от дървесина

DenNews.bg
29.12.2020
размер на текста:

Японски университет и компания са започнали съвместна разработка на нова технология за изработката на сателити от дървесина. Целта е да се намери алтернатива, която да намали опасността от натрупване на все повече космически отпадък.
Намерението на компанията Sumimoto Foresrtry и университета на Киото е да има готова машина до 2023 г., а в момента се провежда проучване за употребата на дървени материали извън пределите на планетата ни, предаде Би Би Си.
Предвиждат се експерименти с различни видове материали в екстремни условия на Земята преди евентуалното извеждане в орбита.
Космическите отпадъци стават все по-голям проблем с изстрелването на нови и нови сателити в атмосферата, но дървените сателити могат да изгарят без отделяне на вредни вещества и евентуално падане като отломка обратно на Земята.
„Много сме притеснени от факта, че всички спътници, които отново влизат в земната атмосфера, изгарят и създават миниатюрни частици от алуминий, които ще плават в горните слоеве на атмосферата в продължение на много години“, обясни Такао Дой, професор от университета в Киото и японски астронавт.
„Следващият етап ще бъде разработването на инженерния модел на спътника, след което ще произведем полетния модел“, добави още той.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети