Здравният министър и свещеник са първите ваксинирани у нас

DenNews.bg
27.12.2020
размер на текста:

 Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19 в УМБАЛ "Света Анна".

"Ваксинирам се днес, защото този свят без ваксините нямаше да е такъв, какъвто го познаваме. Вярвам, че учените са си свършили работата. Дойде спасението, което ние очаквахме. Много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам", заяви проф. Ангелов пред журналисти, след като му бе поставена ваксината.

Председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на Военномедицинска академия (ВМА) генерал Венцислав Мутафчийски също бе ваксиниран срещу COVID-19, той обясни, че дойде нашето оръжие срещу COVID-19.

Oтец Тихон от Българската православна църква също бе ваксиниран срещу COVID-19. Проф. Ангелов се чувства добре след ваксинацията, както и преди нея. След втората ваксинация и изработването на антителата не би следвало при наличието на антитела в тялото на човек, той да може да се зарази. Би следвало веднага антителата да унищожат вируса и да няма възможност за повторно заразяване, надява се здравният министър.

За него търсенето на акцент с превозването на ваксините срещу COVID-19 с бус за кренвирши не е приемливо, защото България не е единствената държава, в която се случва транспортирането на ваксините. Проф. Ангелов даде пример с Канада и САЩ, където частни логистични компании за сладолед и риба тон превозили логистиката на ваксините.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети