Вдигнаха блокадата между Франция и Англия, хиляди блокирани ще продължат след бързи тестове

DenNews.bg
23.12.2020
размер на текста:

Британското пристанище Дувър, което беше затворено заради нов опасен щам на коронавируса, обяви, че се подновява трафикът към Франция след постигнатото споразумение между Париж и Лондон. В полунощ беше вдигната блокадата на френско-британската граница, което стана след тежки преговори между двете държави, които се споразумяха трафикът да бъде подновен поне до 6 януари.

Шофьорите на тежкотоварни камиони могат да напуснат Обединеното кралство с отрицателен тест за коронавирус. Първоначално беше съобщено, че водачите трябва да представят отрицателен PCR, направен най-много 72 часа преди влизане във Франция.

Британското правителство обаче обяви по-късно, че е постигнало споразумение с Франция за това шофьорите на камиони да могат да напуснат страната, като им бъде направен бърз тест за коронавирус на тръгване.

Британските власти са създали пунктове за тестване, където водачите могат бързо да получат резултати и да продължат към Франция, съобщи Министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс и БТА.

Всички шофьори на тежкотоварни камиони, независимо от националността им, трябва да бъдат подложени" на тест, който дава резултат за около 30 минути.

В случай на положителен тест водачите ще трябва да се изолират на британска земя за 10 дни.

Този протокол ще бъде преразгледан на 31 декември, но може да остане в сила до 6 януари, се казва още в съобщението.

Най-малко 2800 шофьори на камиони чакат край Дувър възможност да стигнат до континента, отбеляза Асошиейтед прес. От тях около 200 са български.

И въпреки отварянето, стотици български шофьори на тирове и микробуси все още остават блокирани във Великобритания край границата с Франция. Рано тази сутрин шофьорът на тежкотоварен камион Валентин Иванов обясни, че на летището край град Манстън са блокирани над 6000 камиона. Сред шофьорите има българи, холандци, италианци и други.

„В момента изчакваме решението дали ще се правят бързи тестове, с които ще можем да тръгнем към Франция“, каза Иванов.

По думите на българския шофьор тази информация все още не е стигнала до тях, както и че няма лаборанти, които да правят тестове на летището.

„48 ч. изчакваме, за да видим какво ще се случи. Надявам се да има развитие и да преминем през Ламанша“, заяви шофьорът и добави, че са се свързали с българското посолство в Лондон, откъдето са им казали какво ще е необходимо, за да напуснат Острова.

Иванов разказа, че условията на летището са приемливи – раздадена им е вода и храна. Той сподели, че е подготвен да изчака, колкото е необходимо и дори да посрещне Бъдни вечер и Коледа в блокадата.

Блокирани се оказаха и десетки български граждани с поне 8 бебета, които се опитват да напуснат Великобритания с автомобили, съобщиха вчера от българското Външно министерство. От посолството ни се наложи да им помагат, тъй като магазините и бензиностанциите по магистралата са били затворени, липсвали и тоалетни.

От мисията ни в Лондон предупредиха още, че в интернет се разпространяват фалшиви съобщения за чартърен полет за български граждани. Зложелатели са изисквали и такса от нашите сънародници. От посолството ни в Лондон подчертават, че на този етап те не планират такъв полет и че категорично не изискват заплащане от страната на сънародниците ни. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон.

Около 40 държави наложиха забрана за пътуване от и до Великобритания, след като премиерът Борис Джонсън предупреди през уикенда за нов щам на коронавируса на острова, който може да е 70% по-заразен от преобладаващия досега щам. Наложените от Франция ограничения обаче бяха най-тревожни, тъй като Великобритания зависи до голяма степен от търговската връзка през Ламанша, за да се снабди с храна по това време на годината.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети