Капланов излиза от ареста с мярка „домашен арест“ и електронна гривна

DenNews.bg
21.12.2020
размер на текста:

Васил Капланов-Каплата излиза от ареста с мярка „Домашен арест“. Това реши днес тричленен състав на Окръжен съд-Кюстендил, като отмени определението на Районен съд – Дупница, с което бе потвърдена взетата по отношение на нег, най- тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Съдът указва на обвиняемия, че няма право да напуска домашния си адрес без разрешение и допуска контрола да бъде осъществяван чрез средствата за електронно наблюдение.
Васил Капланов е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, като е в ареста от 04.09.2020 г.
Припомняме, че Капланов отправи закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин, докато беше под домашен арест по обвинението за държане на боеприпаси.
В мотивите си Окръжен съд посочва, че от доказателствата по делото все още продължава да съществува обосновано предположение, не е налице реална опасност от укриване, но е налице опасност от извършване на престъпление, доколкото сегашното, за което му е повдигнато обвинение е извършено по време на мярка „Домашен арест“, по друго досъдебно производство. Задържането под стража не следва да продължава, доколкото има категорични данни за влошеното здравословно състояние на обвиняемия Васил Капланов, които са несъвместими с пребиваването му в местата за лишени от свобода.

Припомняме, че Васил Капланов е основен заподозрян за изчезването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница, но се намираше в ареста по обвинение за закана за убийство.
Припомняме, че Янек изчезна в късната вечер на 31 юли, като последно е засечен от камери в джипа на Капланов. До момента няма следа от Янек, а срокът на досъдебното производство за отвличането му бе продължаван на два пъти. За момента няма повдигнато обвинение срещу конкретен извършител.
Припомняме още, че синът на Васил Капланов – Никола също се сдоби с две обвинения. Те са за нанасяне на щети на автомобила на Янек Миланов.
Припомняме, че преди фаталната дата 31 юли Янек Миланов е подлаган на тормоз месеци наред – на автомобилът му са нанасяни щети на няколко пъти, срещу жилището му е стреляно, а в дните преди да изчезне му е изпратена снимка на гроба на родителите му.
Според прокуратурата извършител на две от нападенията срещу автомобила на Янек е Никола Капланов. Той бе обвинен, но съдът го освободи с мярка „Подписка“.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети