Руски учен е загинал след падане от 14-ия етаж, най-вероятно е убит

DenNews.bg
21.12.2020
размер на текста:

Един от най-добрите руски учени с тесни връзки с Единбургския университет, който е "работил върху ваксина за Covid-19", е открит мъртъв при подозрителни обстоятелства в Санкт Петербург, съобщава „Мейл Онлайн“, цитиран от БГНЕС.

45-годишният биолог Александър „Саша“ Кагански, известен най-вече с работата си по борбата с рака, е паднал по бельо от прозореца на 14-ти етаж на жилищна сграда. Той е имал също прободна рана, според „Московски Комсомолец“ (МК).

Новината идва, след като по-рано тази година 7 руски пациенти с коронавирус са загинали при "падане от болничните прозорци". Припомняме, че случаите привлякоха внимание, след като медици поискаха прокурорското им разследване. С руският учен тези инциденти стават 8, всички без един, с фатален край.

Днес руският следствен комитет откри разследване за убийство на д-р Кагански. Вече има и заподозрян - задържан е 45-годишен мъж.
Д-р Кагански, асистент във Владивосток, работи в Единбург от 13 години поне до 2017 г. Той беше директор на Центъра за геномна и регенеративна медицина към руския Далекоизточен федерален университет във Владивосток, в изследователското сътрудничество с шотландския университет. MK съобщи, че академикът е "разработвал ваксина срещу коронавирус" и че е починал "при странни обстоятелства". Докладът не дава повече подробности за това над коя от международните ваксини е работил. Той бил в Санкт Петербург, за да посети гробовете на свои роднини, и е отишъл да види стария си приятел на име Игор Иванов, се казва в съобщение. Полицията смята, че е имало "сбиване", преди Кагански да падне, се казва в доклада.
Органите на реда разследват обстоятелствата около смъртта му. Комитетът съобщи днес, че жител на Санкт Петербург, на 45 години, е бил задържан като заподозрян и е открито наказателно дело за убийство след откриването на тялото "с признаци на насилствена смърт".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети