Интерпол предупреждава за заплаха от организирана престъпност за ваксините COVID-19

DenNews.bg
02.12.2020
размер на текста:

Интерпол публикува сигнал до правоприлагащите органи в своите 194 страни членки, предупреждавайки ги да се подготвят за организирани престъпни мрежи, насочени към ваксини срещу COVID-19, както физически, така и онлайн. Оранжевото известие на Интепол очертава потенциалната престъпна дейност във връзка с фалшифицирането, кражбата и незаконна реклама на COVID-19 и грипни ваксини, като пандемията вече е предизвикала безпрецедентно опортюнистично и хищническо престъпно поведение.

Той също така включва примери за престъпления, при които лица са рекламирали, продавали и прилагали фалшиви ваксини.

Тъй като редица ваксини срещу COVID-19 се доближават до одобрението и разпространението в световен мащаб, гарантирането на безопасността на веригата на доставки и идентифицирането на незаконни уебсайтове, които продават фалшиви продукти, ще бъдат от съществено значение.

Необходимостта от координация между правоприлагащите и здравните регулаторни органи също ще играе жизненоважна роля, за да се гарантира безопасността на хората и благосъстоянието на общностите.


„Престъпните мрежи също ще бъдат насочени към нищо неподозиращите членове на обществото чрез фалшиви уебсайтове, които могат да представляват значителен риск за здравето им, дори за живота им.

„От съществено значение е правоприлагането да бъде подготвено възможно най-много за това, което ще бъде атака на всички видове престъпна дейност, свързана с ваксината COVID-19, поради което INTERPOL издаде това глобално предупреждение“, заключи генералният секретар Сток.

Освен насочването към ваксините COVID-19, тъй като международните пътувания постепенно се възобновяват, вероятно е тестовете за вирус да придобият по-голямо значение, което ще доведе до паралелно производство и разпространение на неоторизирани и фалшифицирани тестови комплекти.

С нарастващото количество измами, свързани с COVID, INTERPOL също така съветва обществеността да полага специални грижи, когато влиза в интернет за търсене на медицинско оборудване или лекарства.

В допълнение към опасностите от поръчването на потенциално животозастрашаващи продукти, анализ на отдела за киберпрестъпност на INTERPOL разкри, че от 3000 уебсайта, свързани с онлайн аптеки, заподозрени в продажба на незаконни лекарства и медицински изделия, около 1700 съдържа кибер заплахи, особено фишинг и спам злонамерен софтуер.

За да не станете жертва на онлайн измами, е важно да бъдете бдителни, да сте скептични и да сте в безопасност, тъй като офертите, които изглеждат твърде добри, за да бъдат истина, обикновено са. Винаги се консултирайте с националните здравни органи или със Световната здравна организация за най-новите здравни съвети във връзка с COVID-19.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети