Великобритания одобри ваксина срещу коронавируса, дозите ще са достъпни след седмица

DenNews.bg
02.12.2020
размер на текста:

Великобритания е първата западна държава, която одобри ваксина срещу коронавируса, съобщават световни агенции.
Агенцията за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа одобри ваксината на Pfizer/BioNTech и обяви, че скоро ще публикува препоръката си за приоритетните групи, които първи трябва да получат от ваксината.
Ваксината ще бъде достъпна в държавата от следващата седмица. Очаква се първи да бъдат имунизирани срещу коронавируса здравните работници, възрастните и хората с тежки заболявания, съобщават от Министерството на здравеопазването и социалната грижа.

Обединеното кралство поръча 40 милиона дози от ваксината, което покрива около 60% от населението на страната. Доставката ще започне веднага. Здравният министър Мат Хенкок заяви, че очаква 10 милиони дози да бъдат доставени още тази година.
Великобритания е и първата държава в света, която разреши използването на ваксината на Pfizer/BioNTech.

Вчера германската биотехнологична компания BioNTech и американският им партньор Pfizer обявиха, че са подали документи за получаване на разрешение от регулатора на ЕС за прилагане на ваксината им срещу коронавируса.
Този месец се очаква разрешение за използване на ваксината от САЩ и Европейския съюз. САЩ поръчаха 100 милиони дози, а Европа - 200 милиона.

Анализът на резултатите от мащабно клинично изпитание показва, че ваксината е с 95% ефективност срещу коронавируса и не предизвиква сериозни странични реакции.

В понеделник американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че е поискала разрешение в САЩ и Европа за прилагане на ваксината си.

Ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech се основават на нова технология, която използва mRNA за доставяне на генетичен материал на тялото, за да накара човешките клетки да създадат протеин от вируса. Това тренира имунната система да бъде готова за атака, ако се изправи срещу новия коронавирус.

Но ваксината на Moderna може да се съхранява дългосрочно в хладилник при температура от -20 градуса по Целзий, докато ваксината на Pfizer/BioNTech изисква температура от -70 градуса по Целзий. От Pfizer/BioNTech обаче заявяват, че ваксината им може да се съхранява до пет дни в хладилник при температура от 2 до 8 градуса по Целзий.

Двете ваксини са разработени с безпрецедентна скорост като част от безпрецедентни усилия за справяне с пандемията, при която има 62 милиона заразени по света и повече от 1,4 милиона починали.

От Pfizer и BioNTech обявиха, че очакват да произведат 50 милиона дози тази година и до 1,3 милиарда дози до края на 2021 г.
Вчера бе съобщено, че България ще получи около Нова година 125 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

От Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че ако експертите им получат достатъчно информация от Pfizer и Moderna за кандидатите им за ваксини, агенцията ще завърши прегледа съответно до 29 декември и 12 януари.

През август Русия се похвали, че е първата държава в света, която е регистрира ваксина срещу коронавируса.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети