Екип учени от СЗО ще разследва произхода на COVID-19 в Ухан

DenNews.bg
17.12.2020
размер на текста:

През януари екип от 10 учени ще замине за китайската провинция Ухан, за да разследва произхода на новия коронавирус, съобщи Световната здравна организация (СЗО).
През декември 2019 г. Китай алармира СЗО за случаи на "вирусна пневмония" в град Ухан.
Опасенията, че вирусът се е разпространил от животни върху хора, доведоха до затварянето на открития пазар в Ухан.
Американският президент Доналд Тръмп твърди, че Институтът по вирусология в Ухан е произходът на вируса и редовно критикува СЗО.
Но американските разузнавателни агенции развенчаха конспиративните теории, заявявайки, че са стигнали до заключението, че коронавирусът "не е създаден от човека или генетично модифициран".
Фабиан Лиендерц от германския институт Робърт Кох, който е и биолог в екипа, пътуващ до Ухан, заяви, че целта на определянето на произхода на вируса не е приписването на вина, а опит за предотвратяване на бъдещи огнища.
"Наистина не става въпрос за намиране на виновна държава. Става въпрос за опит да разберем какво се е случило и след това да видим дали въз основа на тези данни можем да се опитаме да намалим риска в бъдеще", заяви той пред Асошиейтед прес.
Той допълни, че изследователската мисия се очаква да продължи четири или пет седмици.
Учените ще изследват медицински примери и рентгенови лъчи от преди първото известно огнище, за да проверят дали коронавирусът е циркулирал по-рано.
Изследователите също така ще вземат проби от прилепи и други видове, докато се опитват да определят при кое животно вирусът може да е възникнал за първи път.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети