СЗО призова европейците да носят маски на семейните събирания за Коледа

DenNews.bg
16.12.2020
размер на текста:

Световната здравна организация отправи призив към европейците да се носят маски по време на семейни събирания по Коледа, информира BBC

В него се казва, че Европа е изложена на "висок риск" от нова вълна от коронавирусни инфекции в началото на 2021 г., тъй като предаването на вируса остава високо.

Страните на континента регистрират хиляди ежедневни случаи и стотици смъртни случаи.

Германия беше сред страните, затягащи ограниченията в сряда, затваряйки училища и несъществени фирми.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че първата ваксина Covid ще бъде разрешена за употреба до една седмица.

Г-жа фон дер Лайен заяви пред Европейския парламент, че ваксината Pfizer / BioNTech - разработена в Германия - ще бъде пусната незабавно за блока, повече от седмица по-рано от първоначално предвиденото.

Само основни бизнеси като супермаркети и банки ще имат право да останат отворени при новото блокиране в Германия, което ще бъде в сила до 10 януари.

По Коледа ще има облекчаване, като на едно домакинство е позволено да приеме до четирима близки членове на семейството.

Ресторанти, барове и развлекателни центрове са затворени от ноември, а някои райони на страната са наложили собствени заключения.

Фризьорските салони са сред предприятията, които трябва да затворят, докато пиенето на алкохол на обществени места, като например в популярните сергии за греяно вино, е забранено. Призовават се компаниите да позволят на служителите да работят от вкъщи.

Обявените в сряда 952 нови смъртни случая и 27 728 случая са нов връх за пандемията на Германия, но може да обхващат числа, които не са били включени в статистиката от предишни дни.

Лотар Вилер, ръководител на германския институт "Робърт Кох", който наблюдава отговора на Covid-19, заяви, че ситуацията е "по-сериозна от всякога".

Deutsche Welle съобщава, че докато случаите при по-младото население намаляват, те все още нарастват сред възрастните хора, които са по-склонни да страдат от по-сериозни проблеми от вируса.

Съобщава се, че номерата в реанимацията са достигнали критични нива.

Обявявайки новите мерки през уикенда, канцлерът Ангела Меркел заяви, че започналата през ноември "светлина за заключване" не е направила достатъчно, за да постави вируса под контрол.

Цифрите са особено шокиращи, тъй като през първите месеци на пандемията Германия е постигнала по-голям успех от много други европейски страни при справянето с кризата.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети