Нов щам на коронавируса се разпространява с бързи темпове в Англия

DenNews.bg
14.12.2020
размер на текста:

Открит е нов щам на коронавирус, който се разраства бързо в някои части на Англия.

Здравният секретар Мат Ханкок обяви, че поне 60 различни местни власти са регистрирали инфекции на Covid, причинени от новия щам.

Той каза, че Световната здравна организация е била уведомена и британските учени правят подробни проучвания.

Той каза пред депутатите в Камарата на общините, че през последната седмица е имало резки, експоненциални нараствания на коронавирусните инфекции в Лондон, Кент, части от Есекс и Хартфордшир.

"В момента сме идентифицирали над 1000 случая с този щам предимно в Южна Англия, въпреки че случаите са идентифицирани в близо 60 различни области в страната.

"Не знаем до каква степен това се дължи на новия щам, но независимо от причината трябва да предприемем бързи и решителни действия, които за съжаление са абсолютно необходими за овладяване на тази смъртоносна болест, докато ваксината бъде пусната."

Проф. Алън Макнали, експерт от университета в Бирмингам, каза, че лабораториите за тестване в Обединеното кралство са се възползвали от този нов щам през последните няколко седмици.

Той каза пред Би Би Си: "Нека не бъдем истерични. Това не означава, че е по-преносимо или по-заразно или опасно.Това е нещо, което трябва да се следи. Полагат се огромни усилия за характеризиране на щама и идентифициране на появата му. Важно е да се запазим спокойствие и да бъдем рационални, тъй като това е нормална еволюция на вируса.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети