„Светът е оцелял, защото се е ваксинирал“, здравният министър иска да се ваксинира първи срещу COVID-19

DenNews.bg
14.12.2020
размер на текста:

Личните лекари ще могат да издават направления за антигенни тестове, а при положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина, както е при PCR тестовете. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов.
Антигенните тестове са по-бързи от PCR тестовете, а вече се доказаха като достоверен начин за потвържаване на заразата.
До края на тази седмица около 1 200 000 антигенни теста ще бъдат разпределени към болници, центрове за спешна медицинска помощ и към РЗИ-та у нас. Те ще се използват за пациенти с оплаквания, относими към коронавирусната инфекция. Осигурени ще бъдат и нови количества от защитни костюми, маски с различна степен на защита и калцуни за медицинския персонал.

До 21 декември здравният министър очаква комисията от експерти в Министерството на здравеопазването да приключи работа. „И да признаем антигенните тестове като тестове, с които можем при наличие на клинична картина и позитивен антигенен тест, те да бъдат приравнени с PCR-тестовете и да влизат в регистрите, които водим за COVID заболявания“, обясни Костадин Ангелов.

От 20% до 48% са медиците от различните области в страната, които желаят да бъдат имунизирани срещу коронавирус. Здравният министър иска да бъде първият, който ще се ваксинира, тъй като това е отговорност на всеки един лекар. „Светът е оцелял, защото се е ваксинирал. Заради ваксините сме преодолели много инфекции. С този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна, ефективна и безопасна, защото вярвам на Европейската агенция по лекарствата“, посочи още той.


Здравният министър каза още, че ще настоява за запазване на сега действащите ограничения и след 21 декември, когато изтича срокът на сегашната му заповед за частичния локдаун. Според него нощните заведения не трябва да отварят врати, детските ясли и градини трябва да заработят след Нова година, а за отварянето на ресторантите и заведенията предстои да се вземе решение. „До четвъртък или петък ще бъде готов анализът, на базата на който ще се обсъдят новите действия на правителството, но е рано да се говори за разхлабване на мерки“, обясни министър Ангелов.

Днес Ангелов направи проверка на наличните количества на антигенни тестове и предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК.

Следобед Ангелов ще се срещне с представители на регионалните здравни инспекции във връзка с предстоящото ваксиниране на медицинския персонал.
Министър Ангелов обясни още, че заболеваемостта от коронавируса у нас е спаднала до 600 на 100 хиляди души, което според него дава глътка надежда. По думите му все още се работи по анализа, който трябва да изясни причините за рекордно високата обща смъртност в България през изминалите месеци.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети