Иран екзекутира журналист, повел националните протести през 2017-а година

DenNews.bg
12.12.2020
размер на текста:

 Иран екзекутира журналист, който беше обвинен, че използва приложение за съобщения, за да предизвиква недоволство.

Рухола Зам бе обесен тази сутрин, след като върховният съд потвърди смъртната присъда срещу него, съобщи държавната телевизия.

Не е ясно как Зам, който е живял в изгнание във Франция, е бил арестуван. Съобщава се, че той е бил задържан след пътуване до Ирак миналата година.

Той ръководеше уебсайта Amadnews, популярен антиправителствен форум.

Иран обвини Amadnews в подбуждане към националните протести през 2017-18.

Мрежата, която имаше повече от милион последователи в приложението за шифровани съобщения Telegram, сподели видеоклипове на протести и вредна информация за иранските власти.

Той беше затворен от иранското правителство, но по-късно отново отворен под друго име.
Правозащитната организация Amnesty International обаче заяви, че е бил жертва на "несправедлив процес, който разчита на принудителни признания".

По-рано тази седмица френското външно министерство определи решението за поддържане на смъртната присъда на Зам като "сериозна атака срещу свободата на изразяване и свободата на печата в Иран", съобщава агенция Ройтерс.

Той получи политическо убежище във Франция, след като беше затворен в Иран след оспорваните президентски избори през 2009 г.

Иранският корпус за охрана на ислямската революция (IRGC) по-рано заяви, че е използвал „съвременни разузнавателни методи и иновативни тактики“, което му е позволило да „заблуди“ чуждестранните служби и да арестува Зам.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети