Тръмп на път да стане рекордьор по брой одобрени смъртни присъди от век насам

DenNews.bg
11.12.2020
размер на текста:

Затворникът със смъртна присъда Брандън Бърнард е екзекутиран в Индиана, след като молбите за помилване в последния момент бяха отхвърлени от Върховния съд на САЩ, информира BBC.

40-годишният Бернард бе осъден за убийство през 1999 г., когато е бил тийнейджър, и е най-младият престъпник, екзекутиран от федералното правителство от близо 70 години.

Бърнард каза на семейството на двойката, която уби, че съжалява, преди да умре от смъртоносна инжекция в четвъртък.

Още четири екзекуции са планирани преди края на президентството на Доналд Тръмп.

Ако и петте се състоят, то Тръмп ще е ръководил най-много екзекуции от американски президент от повече от век. Това ще доведе до общо 13 федерални екзекуции от юли насам.

Те скъсват със 130-годишен прецедент за спиране на екзекуциите по време на президентски преход. Джо Байдън става президент на 20 януари.

Бърнард беше обявен за мъртъв в 21:27 местно време в четвъртък (02:27 GMT петък) в пенитенциарната зала в град Terre Haute.

Преди това той насочи последните си думи към семейството на жертвите, говорейки спокойно повече от три минути.

"Съжалявам. Това са единствените думи, които мога да кажа, които напълно улавят това, което чувствам сега и как се чувствах този ден", каза той, според Асошиейтед прес.

Екзекуцията се е забавила повече от два часа, след като адвокатите на Бернар поискаха от Върховния съд да я спре.

 

Бърнард получи смъртно наказание за участието си в убийството на Тод и Стейси Багли през юни 1999 г.

Той беше един от петимата тийнейджъри, обвинени в обир на двойката и принуждаването им да влязат в багажника на колата им в Тексас.

Те са застреляни, докато лежат в багажника от 19-годишния съучастник Кристофър Виалва, преди Бернар да запали колата.

Адвокатите твърдят, че и двете жертви вероятно са загинали преди запалването на колата, а независим следовател, нает от защитата, заяви, че жената е била "медицинско мъртва" преди пожара.

Правителствените показания по време на процеса обаче казват, че въпреки че Тод Бегли е умрял моментално, Стейси е имала сажди в дихателните пътища, което означава, че е починала от вдишване на дим, а не от огнестрелна рана.

Адвокатите на Бернар казват, че той се и страхувал какво ще се случи с него, ако откаже да изпълни заповедите на една от участничките в убийството Виалва, която беше екзекутирана през септември.

Други участници в инцидента бяха осъдани на затвор, тъй като са били под 18 години при извършване на престъплението и са класифицирани като непълнолетни.

Адвокатите на Бернар настояваха, че той трябва да получи доживотен затвор без право на замяна, тъй като през цялото си време в затвора той е поддържал добро поведение и е работил с програми за превенция, за да спрат хората да се замесват в престъпления.

В своето становище, публикувано в „Индианаполис Стар“, Анджела Мур пише: „След като научих толкова много от 2000 г. насам за съзряването на човешкия мозък и видях как Брандън се превръща в един смирен, разкаян възрастен, напълно способен да живее спокойно в затвора, как можем да да кажем, че е сред малката група престъпници, които трябва да бъдат екзекутирани? "

Петимата, останали живи от деветимата съдебни заседатели призоваха Тръмп да замени смъртната присъда на Бернар.

Десетки хиляди други хора призоваха президента да даде помилване на Бернар, включително сенаторите Ричард Дж. Дърбин и Кори Брукър.

В четвъртък водещите адвокати Алън Дершовиц и Кен Стар също се присъединиха към отборния му екип.

Риалити телевизионната звезда Ким Кардашиян Уест изпрати многобройни туитове за случая на Бернар до своите последователи в навечерието на екзекуцията, призовавайки ги да застанат зад каузата и да повишат осведомеността.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети