Излизане от кризата-eвентуално август догодина и под условие: Висок процент ваксинирани

DenNews.bg
11.12.2020
размер на текста:

 С много усилия се намериха компромисни варианти и европейските икономики и социални системи ще бъдат подпомогнати. Оптимист съм, защото Европейският съюз винаги намира правилните решения. Това заяви министър-председателят Бойко Борсов в Брюксел, където европейските държавни и правителствени ръководители постигнаха съгласие по отношение на Многогодишната финансова рамка и спасителния пакет „Следващо поколение". Премиерът подчерта значението на подкрепата за страните от ЕС с оглед на продължаващата пандемия от COVID-19, която се отразява изключително негативно на финансовите и икономическите показатели и води до спад на БВП на държавите. Борисов посочи, че за излизане от кризата в момента никой не говори, а различните експерти очакват подобрение в месеците след средата на следващата година и то при положение, че има висок процент ваксиниране.

По отношение на ситуацията в България министър-председателят изтъкна, че внимателно се следи баланса относно мерките и натиска върху болниците. Борисов посочи още, че е от голямо значение и броят на оздравелите, които вече са над 3000 дневно. „Трябва да сме много умерени", заяви министър-председателят. По думите на Борисов за тази седмица резултатите са добри, но не показват, че трябва да сме много оптимистични, че пандемията ще приключи за Коледа.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за усилията на ЕК за осигуряването на ваксини за ЕС. Премиерът потвърди, че страната ни е създала необходимата логистика и организация, за да приеме първата доставка. Борисов изтъкна също, че е добре да бъдат намерени общи позиции и по отношение на антигенните тестове, които могат да бъдат в услуга на движението на хората и туризма.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети