Европейските лидери обявиха ваксините срещу COVID-19 за всеобщо благо

DenNews.bg
11.12.2020
размер на текста:

Европейският съвет обяви, че ограничителните мерки в Европа заради коронавируса трябва да се запазят, докато не се проявят ефектите от масовата ваксинация. Това се казва в утвърдено късно вчера и посветено на пандемията изявление от започналата в Брюксел двудневна среща на върха, предаде ТАСС.

Участниците в срещата обявяват също ваксинацията за всеобщо обществено благо (терминът от една страна означава, че ваксините се определят като полезни за човека и обществото, а от друга страна обявяването им за всеобщо благо означава, че всеки човек трябва да има достъп до тях, независимо от социалния си или друг статус), изискват широко разпространяване на фактическа информация за нея и борба с дезинформацията за ваксините. Освен това те предлагат съгласувано разработване на европейски сертификат за ваксинация, както и да се обмисли подготвянето на глобално споразумение за борба с пандемиите в рамките на Световната здравна организация (СЗО).

„Появата на ваксини е отлична новина, но тя не означава, че пандемията е свършила. Епидемиологичната ситуация в Европа продължава да буди загриженост, въпреки че положените от всички значителни усилия започват да дават плод. Ние трябва да продължим с усилията си за спиране на разпространението на вируса, за да предотвратим нови вълни на пандемията“, се казва в документа. В него се отбелязва също, че е необходимо съгласуване на усилията за отменяне на карантинните мерки, включително поетапното възстановяване на трансграничните пътувания, когато здравната ситуация позволи това.

 

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха и да удължат с нови шест месеца икономическите санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна, съобщи говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според ЕС Москва не е изпълнила условията на мирните договорености от Минск.

Евросъюзът наложи санкции на енергийния, финансовия и оръжейния сектор на Русия заради ролята на Москва в конфликта в Украйна и няколко пъти ги удължи заради отказа на Кремъл да върне Кримския полуостров на Киев и замразения конфликт в Източна Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети