Проф. Мурджева: Страничните ефекти не правят ваксината на Пфайзер и Бонтех опасна

DenNews.bg
10.12.2020
размер на текста:

Страничните ефекти не правят ваксината на Пфайзер и Бонтех срещу COVID-19 опасна. Ваксината се счита за безопасна, особено когато е използвана тази иновативна платформа - информационната РНК. Това подчерта пред bTV експертът в Националния ваксинационен щаб проф. Мариана Мурджева от Медицинския университет в Пловдив.

Припомняме, че вече излезе предварителен доклад за свойствата на ваксината на BioNTech/Pfizer. Интересното там е, че при 38 000 доброволци, участвали в третата фаза на клиничните проучвания, има 6 починали – два,а от тях са получили ваксина, а 4 от починалите са в плацебо групата. Случаите на двамата починали, които са получили ваксина, са следните: един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, а друг участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след поставяне на втората доза. Съгласно предварителния доклад, рисковете при двете групи – тази, действително получила ваксина и тази с плацебо, са сходни.
Хората в групата на ваксинираните са били застрашени от 0.5% риск от по-тежки странични ефекти, докато този риск при плацебо е бил 0.4%. Най-много оплаквания има от сърдечни проблеми (0.1% риск и в двете групи), нервни проблеми (0.1% и при двете групи), инфекции и инвазии (0.1% и при двете групи).
Странични и нежелани действия могат да се срещнат при много други ваксини, каза още проф. Мурджева и даде за пример зачервяването в зоната на инжектиране, което се среща и при противогрипната ваксина. "Това по никакъв начин не прави самата ваксина на Pfizer опасна, но да, действително има ограничения при поставянето й." Те са свързани на първо място с алергичните реакции: "Двамата медици, които са съобщили за сериозни алергични реакции, са имали анамнеза за такива реакции в миналото. Така че хората с подобен тип реакции трябва да бъдат много внимателни при избора на ваксината срещу COVID-19".
И при двата докладвани случая става въпрос за хора с доказани алергии, като и двамата са знаели как да реагират при алергична реакция на база предишен опит. След поставяне на антиалергични препарати състоянието им е овладяно. Двата случая са от Великобритания, където от осми декември започна масова ваксинация на медици, възрастни хора, служители и настанени в социални домове.

Друго ограничение - не само при тази ваксина, но и при други " е това, че тя не трябва да се прилага при хора с остри инфекции в момента, включително и с COVID", посочи още проф. Мурджева.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети