Повече отсъствия по желание за децата от предучилищните групи в червените и оранжеви зони

DenNews.bg
09.11.2020
размер на текста:

 Децата на 5 и 6 години от предучилищните групи в детските градини и училищата, които попадат в червените и оранжеви COVID зони на страната, ще могат да отсъстват по желание на техните родители след писмено уведомление на директора. Това става ясно от промени в наредбата за предучилищното образование, публикувани в Държавен вестник, съобщава БНР.

Децата могат да отсъстват по уважителни причини и за определен период, посочен в заповед на образователния министър, издадена за конкретна община.

Заповедта ще се издава на базата на мотивирано предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната РЗИ или на местния координационен щаб поради голям брой заразени с коронавирус или карантинирани жители. Припомняме, още в края на октомври столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска да могат да се извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи при писмено искане от страна техните родители.

В момента децата от тези групи имат право на 20 отсъствия по семейни причини, след като броят им беше увеличен двойно в началото на октомври заради пандемията.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети