Германия въведе нови мерки за всички, пристигащи от България

DenNews.bg
09.11.2020
размер на текста:

 Германия въведе нови мерки за всички, които пристигат от рискови региони и държави. Цяла България също е в списъка със страните, обявени за рискови. Ето какво трябва да знаят пристигащите в Германия:

За кои страни важат новите мерки?

Институтът „Роберт Кох“ изброява като рискови почти всички региони и държави в Европа. Сред тях вече е и Дания. Цяла България също е включена в списъка със страните, обявени за рискови.

Какво предвиждат новите правила?

От 8 ноември важи задължителна 10-дневна карантина за всички, които пристигат в Германия от рискови региони и държави. Карантината може да бъде съкратена, ако след петия ден от пристигането засегнатите покажат негативен PCR Тест. Досега пристигащите от рискови страни бяха длъжни да останат под карантина за 14 дни.

Какви изключения се допускат?

Това правило не важи за хората, които преминават транзитно през Германия. Те обаче са длъжни да напуснат страната по най-бързия начин. От задължението за карантина са изключени и онези, които са пребивавали по-малко от 24 часа на територията на съседен на Германия рисков регион. По-дълъг престой там без задължение за карантина е позволен на хората, които пътуват до работното си място в съседна държава. Същото важи и за лекари, болногледачи и помощен медицински персонал.

Изключението важи и при посещение на близки роднини, както и на съпруг или партньор, който живее в отделно домакинство. Изключения има и за хората, които транспортират стоки, както и за високопоставени членове на дипломатически и консулски служби, на правителства и парламенти.

Какво се изисква при влизане в Германия?

Всеки, който иска да влезе на територията на Германия, от 8 ноември е длъжен още преди да тръгне на път да се регистрира на сайта www.einreiseanmeldung.de. Новото приложение замества досегашните формуляри в хартиен вид.

„Дигитализацията на регистрациите разтоварва здравните служби. Така те научават бързо и надеждно кой пристига от рискови региони и страни и следва да бъде поставен под карантина“, заяви в тази връзка германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Всеки, който през последните 10 дни е бил в рискова страна или регион, е длъжен да се регистрира на посочения интернет адрес.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети