Здравният министър се надява през април България да има количества ваксини срещу COVID-19

DenNews.bg
05.11.2020
размер на текста:

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се надява България да има количества ваксини срещу коронавируса през месец април.
"Надяваме се Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините срещу COVID-19 и през април те да бъдат тук за българските граждани. Да бъдат достъпни за тези, които имат желание доброволно да си ги сложат, и да успеем да се преборим с тази пандемия", каза той по време на седмичния брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19.
"Нямаме специфичен медикамент за лечение на коронавируса. Надяваме се скоро и такъв да бъде открит", каза още министърът.
Министър Ангелов предупреди, че навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията и трябва стриктно да спазваме мерките за носене на маска на закрито, да спазваме дистанция и да избягваме събирания. ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК

„Днес ще бъде изпратен протокол за лечение до всички болници в страната, изготвен от експертите на няколкото големи болници, които от началото на пандемията лекуват коронавирус“, посочи още министърът.
По думите му страната ни има достатъчно количества от лични предпазни средства. Днес пристигат още 1700 флакона „Ремдесивир” – част от договорената доставка за България за ноември. Следващата седмица се очакват още над 4 300 флакона.

 

„Винаги лекарят преценява ползата и риска при прилагането на един медикамент. В терапевтичните схеми съществуват и други препарати освен „Ремдесивир”. Лечението с него става по критерии, които са одобрени и изпратени до всички лечебни заведения. Днес отново ще бъдат изпратени до тях”, каза Ангелов и допълни, че всяко едно лечебно заведение от началото на пандемията до момента работи по протоколи, които са достъпни в цял свят и са доказали своята ефикасност към момента.


„Като цяло натискът върху болниците в София е много голям”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Пирогов” е едно от лечебните заведения, което вече осъществи и направи 200 легла за средно тежки пациенти и увеличи броя на леглата си за интензивните пациенти, които се нуждаят от реанимация”, каза още той.

„Искам да благодаря на всички граждани, които спазват мерките и които наистина разбраха какво е да има този сериозен натиск върху болниците и върху нас и ни помагат по този начин”, посочи Балтов.

И отново припомни: „При първите симптоми на неразположение – леко повишаване на температурата, мускулна слабост, подобна на мускулна треска, останете си вкъщи, не ходете на работа. Поне 1-2 дена стойте вкъщи. Ако проблемите се засилят – потърсете личния си лекар. Когато нямате такъв – може да се обърнете към специалисти в РЗИ”.

Според него трябва да има диференциране при лечението на заразените пациенти. „В момента натискът върху болниците, които извършват триаж, който може да бъде направен от личните лекари, е огромен. Ако личният лекар поеме отговорността и поеме лечението на леките пациенти буквално от първия ден до момента, в който те имат нужда от лечение в болница, това много ще ни облекчи”, категоричен бе директорът на „Пирогов”.

"Всеки един пациент, който счете себе си за спешен има право да потърси помощ във всяко спешно отделение в страната. Това е Наредба 25, която продължава да съществува. Нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, които се самоопределя като спешен. Това е разписано категорично в Наредбата", това заяви министър Ангелов в отговор на въпрос какво трябва да направят хора, на които е отказан прием в болница във връзка с все по-зачестяващите подобни случаи.

"Разбира се ситуацията е вече по-различна от преди. В голяма част от спешните отделения и онази вечер в Бургас, вчера в София, където ходих на проверки, влиза пациент, който е положителен. Има протоколи за дезинфекция, за изолация, за извършване на работа. Това налага някои пациенти да изчакат, така нар. триаж. Пациент, който може да изчака в линейката е прегледан и изчаква там. Друг, който не може – се приема веднага. Лечебни заведения намериха начин да отворят допълнителни портали за преглед – фургоните, за които говорихме. Проблемът е един единствен – възможностите не са неограничени. Затова и апелът ни е да се спазват мерките", подчерта министърът.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети