Обмислят се ограничения и затваряне у нас, навлизаме в тежка фаза на епидемията

DenNews.bg
05.11.2020
размер на текста:

Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19.

"Най-важната мярка е носенето на маска на закрито - тя спасява животи. Това е мярката, която намалява пациентите, които имат нужда да постъпват в лечебно заведение. Следващата мярка е социалната и физическата дистанция. Да се избягват събиранията, да избягват струпванията на публични места и да ограничат пътуванията, ако не са необходими", апелира министърът.

"Още в самото начало говорихме, че процентът на положителните случаи през есента ще се увеличи. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките си, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим. Не е време за празнуване, а за помощ на здравната система", призова още той.

Ангелов все пак благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противоепидемичните мерки.

По думите му държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19. Днес ще пристигнат още 1700 флакона Ремдесивир, следващата седмица се очакват още над 4300 флакона, уточни той, като изтъкна, че снощи са говорили в 3 часа през нощта с премиера Бойко Борисов.

В брифинга участват още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Столичната РЗИ д-р Илонка Маева и болнични директори, сред които този на "Пирогов".

Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят, заяви Кунчев.

България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-то на Балканите. Смъртността в страната ни е на 10-то място в Европа и на 4-то на Балканите, уточни той.

"Време е да се обмислят нови мерки. Ограничаване на работещите в офисите до 50%, като бъдат задължени тези, които не искат, както и затваряне на заведенията и кафетериите, които не бяха затворени с предходната заповед. Ограничаване на всички извънкласни дейности извън паралелката, като това да важи за всички ученици от 1 клас нагоре. Препоръката към висшите училища е да преминат към дистанционна работа, освен тези, които учат медицина. Редно е да минем на възстановяване на периода хората над 65 годни да пазаруват в зелен коридор. Така се стремим да отделим най-рисковата група", препоръча той.

Според него медицинският персонал трябва да бъде освободен от карантина след отрицателен PCR. Както и спешно да се дадат правомощия на министъра да команирова различни медицински специалисти.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети