Джипитата да дават направление за PCR тест при наличие на пет симптома

DenNews.bg
05.11.2020
размер на текста:

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на COVID-19 у пациента.Това предлага НЗОК за проект на договор за изменение на националния рамков договор 2020-2022 г., изпратен до Българския лекарски съюз. Ще може да се издаде направление за тест, ако пациентът има поне пет от симптомите, които да са се появили наскоро: температура; кашлица - предимно суха; силна отпадналост; загуба на вкус и/или обоняние; затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92% (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест).

„Когато е края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, тъй като ситуацията се променя”, заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

„Ситуацията наистина се промени, тъй като сега вече имаме и така наречените бързи, антигенни тестове, които имат до 90 процента точност, като PCR тестовете. Те са по-евтини, не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три”, категоричен е д-р Киров.

„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенни тестове, а PCR теста да се използва, когато антигенният тест е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, посочва д-р Киров.

„Мисля, че тези критерии ще бъдат променени и разумът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи. Има разлика да получиш резултат след 20 минути, а не след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари… може по-късно това да ни излезе скъпо”, категоричен е д-р Киров.

Мнозина лекари коментираха предложението остро, като посочиха, че предложението на НЗОК е груба намеса. Според тях лекарят е този, които може да оцени състоянието на болния, снемайки анамнеза при всеки конкретен случай. Възможно е пациент да е в тежко състояние, дори да не е развил всички пет симптома.

Според хората пък изискването на задух е подигравка и ако човек вече е в такова състояние и тепърва трябва да чака за тест, то тогава НЗОК и джипитата трябва да се прекръстят на „погребална агенция“.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети