Започват проверки срещу хитрината на хотелиери и студенти

DenNews.bg
30.11.2020
размер на текста:

 Министърът на туризма Марияна Николова ще сезира РЗИ, Комисията за защита на потребителите и МВР, с които да извършат масови проверки на къщи за гости и хотели за студентския празник. Реакцията идва след репортаж на NOVA, който показа как къщи за гости са готови да приемат над 15 празнуващи.

„Изразявам своето възмущение и недоумение към някои икономически субекти, които са решили да погазят законите на страната. Никой по никакъв повод не може да си позволява да нарушава тези правила”, заяви Николова в ефира на „Здравей, България”.
Министърът увери, че ако при проверките бъдат констатирани нарушения, обектите ще бъдат затворени до края на сезона и ще понесат цялата строгост на закона.

„Ще сезирам и министъра на вътрешните работи още днес. Ще бъда безкомпромисна спрямо нарушителите, защото безскрупулното поведение само на един е достатъчно да доведе до трайни поражения върху имиджа на всички хотели”, допълни още министърът на туризма.

Ако при проверките се стигне до заключена врата и недопускане на инспектиращите, ще се търси съдействие от органите на реда.

Според последните правила хотелите ще могат да работят, но не и ресторантите в тях. Забраняват се и частните тържества за групи над 15 човека.
Масово анулиране на резервациите за 8 декември има във всички големи хотели и заведения в страната. Заради ограниченията студентите търсят план "Б" и сега основните запитвания са за къщи за гости. Там обаче, според правилата, купонът може да е до 15 човека, но това не се спазва, показа проверка на NOVA.
За да провери възможен ли е студентски празник по време на пандемия въпреки правилата, екип на медията влезе в ролята на таен клиент и от офертите в интернет избира произволни 10 къщи за гости или малки хотели в различни краища на страната. Представя се за голяма група студенти, която търси вариант за празнуване за 8 декември. В 5 от тях директно успява да резервира за групи над 15 човека, в 2 - опитите са на кантар, а на едно от запитванията екипът получава отказ.

Резервациите извън правилата са по-скоро изключение, отколкото правило, категорични са от бранша. Огромна част от къщите за гости са до 10-15 човека, а в по-големите ще приемат по-малко гости, обясняват от Асоциацията на собствениците.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети