Германия настоява ски курортите в целия ЕС да останат затворени до януари

DenNews.bg
26.11.2020
размер на текста:

Германия настоява ски курортите в Европейския съюз да останат затворени до януари като мярка срещу разпространението на коронавируса.
Канцлерът Ангела Меркел започва серия от преговори с европейските лидери, за да се опита да ги убеди, че затварянето на ски курортите ще помогне в борбата с пандемията.
"Експоненциалното нарастване на броя на инфекциите бе спряно, стръмната крива бе изравнена", каза Меркел след преговори с премиерите на федералните провинции на Германия. "Но броят на инфекциите остава на равнище, което е твърде високо. Ситуацията не ни позволява да отменим мерките", добави тя пред журналисти.


Италия вече обяви, че отлага началото на ски сезона, но премиерът на страната Джузепе Конте също поиска единно европейско решение.

Австрия обаче се противопоставя на подобна мярка, тъй като ще трябват финансови компенсации за затворения ски и туристическия бизнес. Именно от един от австрийските курорти се смята, че заразата е плъзнала в 45 държави, разпространена от скиорите и туристите.


Карането на ски е най-популярното развлечение в Лихтенщайн, Швейцария и Австрия, където над 30 процента от населението са любители на белия спорт. Като брой обаче най-много са германците.

Европейският ски бранш има приходи от 34 милиарда евро, което е половината от световните, според Лоран Вана, швейцарски експерт, автор на световен доклад, който е основен източник за сектора. Алпите, които се простират от Франция през Италия, Швейцария, Германия, Лихтенщайн, Австрия до Словения помогнаха Европа да се превърне в лидер в ски сектора. На Алпите се падат над една трета от ски зоните в целия свят, казва Вана. Те привличат 43 процента от скиорите в света, докато САЩ привличат 21 процента. В Европа лидерите са Франция и Австрия.
Според Вана, строгите ограничителни мерки, които затвориха почти всички курорти в средата на март, са довели до спад с 20 процента средно на посетителите. Това означава между 1.5 и 2 милиарда евро пропуснати приходи за Франция и Австрия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети