Превозвачи излизат на протест и спират линиите днес

DenNews.bg
25.11.2020
размер на текста:

Снимка: Архив

От 00:00 часа на 25 ноември автобусните превозвачи прекратяват за 24 часа обществения превоз на пътници в знак на протест, предаде БНР.
Недоволството им е насочено срещу подкрепеното от депутатите президентско вето над промените в Наказателния кодекс, които инкриминират незаконния превоз.
Протестът е подкрепен и от таксиметровия бранш, който също спира работа в сряда.
Повече от 100 автобуса и 2 000 таксиметрови автомобила ще блокират движението в центъра на София по обед на пл. "Александър Батенберг".
Превозвачите настояват допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар "споделено пътуване".

От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борбата със сивия сектор.

Затова превозвачите обявиха протестни действия с преустановяване на дейността им.
"Ще преустановим превозите по линии на републиканската транспортна схема, по междуобластните линии, по междуселищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени", заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
В София протестът ще започне с шествие на автобуси и таксиметрови коли от три лъча, които в 10 часа ще се съберат на пл. "Александър Батенберг".
Работа ще спрат и такситата.
"Остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали колеги тръгваме от "Царица Йоана" и "Панчо Владигеров", от "Цариграско", "7-и километър", и от "Ботевградско", и от "Летоструй", поясни Кирил Ризов от Съюз "Такси".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети