380 лева остават парите за втората година от майчинството

DenNews.bg
24.11.2020
размер на текста:

 Депутатите от Народното събрание определиха обезщетение от 380 лв. за отглеждане на дете до 2-годишна възраст през 2021 г.

Законотворците гласуваха с 83 гласа "За", "против" - 54 и "въздържали се" - 10, с което предложението за обезщетението бе прието. Това стана ясно по време на дебатите за Закона за държавното обществено осигуряване (ДОО) в парламента.


Между първо и второ четене бяха постъпили редица предложения. БСП бяха внесли предложение това обезщетение да е 650 лв., а от ДПС предлагаха обезщетението да е 420 лв.

От "Воля" предлагаха размерът на обезщетението да бъде, колкото минималната работна заплата през следващата година. Предложенията им обаче бяха отхвърлени от залата.

По време на дебатите по темата депутатът от БСП Румяна Сидерова настоя майчинството между първата и втората година трябва да бъде равно на минималната работна заплата от 650 лева.

Защо обричате майките на бедност. Българската майка заслужава повече, настоя Сидерова и призова управляващите да дойдат да отговорят, а не да викат от място. По думите й 650 лева гарантинрат поне минимален стандарт на живот за децата. 9 406 деца са получили съобщение, че не са класирани за детска градина в столицата, посочи Сидерова.

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов призова народните представители да си сложат маските.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети