COVID Коледа: СЗО съветва да общуваме чрез технологиите и да празнуваме само с най-близките

DenNews.bg
24.11.2020
размер на текста:

Един месец остава до Коледа, а как ще посрещнем най-светлите празници, традиционно отбелязвани с големи семейни събирания, служебни партита, масови събирания на културни и развлекателни събития?

Световната здравна организация даде препоръки за Коледа в условията на пандемия - тесен семеен кръг и общуване с помощта на технологиите.
„Невероятно трудно е, защото особено през периодите на празници, ние искаме наистина да бъдем с нашето семейство. В някои случаи най-сигурният вариант е да няма семейни събирания", заяви Мария Ван Керхов, представителката на СЗО, отговаряща за управлението на настоящата пандемия. Според нея е най-добре да се предвиди празнуване чрез видеконферентна връзка.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пък предупреди, че най-бедните и най-уязвимите рискуват да бъдат "стъпкани по време на масовото втурване към ваксините", предаде Франс прес.

"С най-новите положителни резултати от клиничните изследвания на ваксини, светлината в края на тунела блести все по-силно. Сега има истинска надежда, че ваксините, съчетани с други мерки за обществено здравеопазване, които са се доказали ефикасни, ще помогнат за слагане на край на пандемията", подчерта той.

Междувременно милиони американци както изглежда ще се противопоставят на препоръките на здравните власти и ще потеглят на път за Деня на благодарността, който се пада по-късно през тази седмица, предаде Ройтерс. Около 1 милион пътници вече преминаха през проверките на летищата в неделя, което е най-голямата бройка от март насам в страната.

САЩ пострадаха тежко от коронавирусната пандемия с 12 милиона заразявания от началото й и с над 255 000 смъртни случая. Приемът на пациенти с коронавирус скочи с близо 50 процента в последните две седмици и медиците в страната са на ръба на силите си.

Но много американци, както изглеждат, не обръщат внимание на препоръките. Дори Белият дом игнорира съветите на експертите на самата администрация на Доналд Тръмп. Първата дама Мелания планира прием по повод празника на 30 ноември, като той ще е в Белия дом, според покана, получена от телевизия Ей Би Си Нюз.

Федералната столица на страната днес пък въведе по-строги рестрикции за събирания и за ресторантите, в това число и до 10 души на събирания на закрито и до 25 души на събирания навън.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети