Испания планира масовата ваксинация срещу COVID-19 да започне през януари

DenNews.bg
23.11.2020
размер на текста:

Испания стартира за масова ваксинация срещу COVID-19 през януари. Това обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от "Ройтерс".
Той изтъкна, че заедно с Германия Испания е първата държава членка на ЕС с план за всеобщо ваксиниране на населението.
Санчес посочи, че в началото на 2021 г. в страната ще бъдат разкрити 13 000 пункта за ваксинация, като за целта ще бъде увеличен броят на работните места в здравната система.
По негови думи голяма част от населението ще може да се ваксинира още в първата половина на предстоящата година, като с предимство ще бъдат гражданите от рисковите групи.
Предстоят ни няколко тежки месеца, но карта е начертана, заяви испанският премиер.


От днес Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България.

Изискването на испанските власти е да бъде представен отрицателен тест, направен 72 часа преди пристигането в Испания. Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната.
Решението се отнася за международни пътници, чиято крайна дестинация е Испания, а не транзитно преминаващи с крайна дестинация друга държава.

Всички пътници са задължени да попълнят и формуляр за здравен контрол преди влизане в Испания. Той може да бъде намерен на следния линк: https://www.spth.gob.es/ или чрез безплатното приложение SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Пътникът е задължен да го съхранява в себе си на хартиен носител.
Пътниците, пристигащи в Испания по въздух или по море, трябва да се подложат на температурен контрол, който ще се извършва рутинно, като границата за допустимата температура е до 37,5 ºC.
Списъкът с държавите или рисковите области, както и критериите, използвани за тяхното определяне, ще бъде преразглеждан на всеки петнадесет дни.

В момента в списъка на европейските държави са Германия, Австрия, Белгия, България, Чехия, Кипър, Хърватия, Дания (с изключение на Фарьорските острови и Гренландия), Словения, Словакия, Естония, Франция, Гърция (без районите на Китри, Йония Нисия, Дитики Елада и Стереа Елада), Унгария, Ирландия, Исландия, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия (без Азорските острови), Румъния и Лихтенщайн.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Мадрид на следните телефони: +34 913455761 и + 34 678013846 (дежурен телефон в извънработно време), както и към генералното ни консулство в Валенсия: +34 963 690 921; + 34 630 168 018 (дежурен телефон в извънработно време), и генералното консулство в Барселона на: + 34 937 969 950.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети