Учениците се връщат в клас, преподаватели се заканиха с бойкот

DenNews.bg
23.11.2020
размер на текста:

Учениците от 5 до 12 клас в голяма част от страната се завръщат в класните стаи от днес, съобщава БНР.
Маските за тях вече са задължителни и в часовете, като продължава да е задължително носенето им и в общите части на училищата.
В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска или шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка.
Завръщането в клас обаче не се отнася за София - там учениците от 6 до 12 клас ще учат онлайн поне до края на мeсеца.
В област Пловдив завръщането в училищата ще става поетапно по вече обявени графици за редуване на онлайн и присъствено обучение до Коледа.
Организацията на повечето от пловдивските училища предвижда присъствието на учениците в учебните сгради да се намали между 30 и 50%.

 

 

Учителите в Асеновград се заканиха да бойкотират учебния процес като не влязат в час. Причината е, че от днес поетапно децата от 5-ти до 12-ти клас се връщат към присъствената форма на обучение в училищата.
В писмо до образователния министър и кмета на града преподавателите заявяват, че са притеснени не само за собствения си живот, но и за живота на децата и настояват всички ученици да преминат в онлайн обучение до Коледа.
Притеснението на учителите в града ескалира, след като един от уважаваните училищни директори в града загуби битката с коронавируса, а няколко часа по-късно с COVID-19 почина и неговата майка.
„Учебният процес днес продължава. Аз трябва да се върна на работа с риск за здравето си. С едно просто решение на министъра може да се спасят човешки животи. Всички колеги днес ще бъдат на работа”, каза Анелия Ставрева.
„Някои от училищата в Асеновград още от миналата седмица имат разрешение от министъра за онлайн обучение. За конкретното училище от вчера тече проучване между педагогическия персонал и родителите. Предстои вземате на решение за него”, заяви Началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.
„Колегите от Асеновград не са членове на нашата група, но това не означава, че не ги подкрепяме. Ние също сме на мнение, че образователната система трябва да бъде затворена, за да бъдат спасени човешки животи. Вече 34 учители загубиха живота си”, коментира Лилия Стоянова - учител и модератор на групата "Учители за безопасно образование".
 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети