Повторно преброяване потвърди победата на Байдън в щата Джорджия

DenNews.bg
20.11.2020
размер на текста:

Повторното преброяване на бюлетините, подадени на американските президентски избори в щата Джорджия, потвърди победата на Джо Байдън, съобщиха световните агенции.

В Джорджия бе направен одит, след като неофициалните резултати показаха, че Байдън има около 14 000 гласа преднина пред президента Доналд Тръмп, допълва БТА.
"Одитът потвърди, че първоначалното машинно преброяване е определило точно победителя от изборите", заяви в комюнике щатският секретар Брад Рафенспъргър, цитиран от Ройтерс.
При повторното преброяване на ръка разликата между двамата кандидати се е стопила леко, но Байдън все пак остава с малко над 12 200 гласа преднина, предаде Франс прес.
Очаква се днес Рафенспъргър да обяви за официални резултатите. Но тъй като разликата между двамата кандидати е по-малка от 0,5 процента, президентът Тръмп може да поиска да бъде направено още едно преброяване.
В същото време новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън разкритикува "невероятната безотговорност" на Доналд Тръмп, който още отказва да приеме резултата от изборите на 3 ноември, предаде Франс прес.
"Мисля, че американците са свидетели на невероятна безотговорност, на крайно вредни послания, изпращани на останалата част от света, за функционирането на демокрацията", каза той на пресконференция в град Уилмингтън.
"Убеден съм, че той знае, че е загубил и че аз ще положа клетва на 20 януари. Това, което той прави, е просто скандално", посочи Байдън.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети