МВР дава 25 полицейски микробуса на Спешна помощ-София

DenNews.bg
02.11.2020
размер на текста:

Държавата предприема спешни мерки след казуса с 33-годишния мъж, който почина, докато чака медицинска помощ.
Осигурени са 25 микробуса от системата на МВР, които ще бъдат на разположение на Бързата помощ в София. За всеки микробус е предвиден шофьор, както и втори човек, обучен на първа долекарска помощ.
Здравният министър ще разговаря и с частните линейки, за да могат и те да се включат. Заради многото сигнали напоследък, се случва спешните медици да закъсняват, а понякога това може да е фатално. През уикенда сигналите, които са получили в Бърза помощ в София, са 1283. От тях 286 са за лица със съмнения за COVID-19 или за доказан такъв. Спешните екипи на смяна са били съответно 20 вчера и 17 в събота, посочва NOVA.

Собствениците на частни линейки още преди дни обявиха, че могат да помагат. Към момента трудно успяват да се включат в борбата срещу вируса, тъй като нямат достъп до системата, която показва къде има свободни легла. По тази причина в много от случаите, в които все пак отиват на адрес, започва обикаляне по лечебните заведения.

"На 5 места возим болните с надежда някъде да бъдат приети. Около 3 часа обикаляме в търсене къде да бъдат настанени”, разказа Антон Димитров, управител на фирма за частни линейки. Затова в момента от фирмата на Антон Димитров се отзовават на адрес, само ако пациентите сами успеят да си осигурят място в болница.

"Тръгвам по всички болници, които отказват да разкрият легла - частни и държавни. Ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения - ясни бързи и навременни, без никакво колебание", посочи Константин Ангелов.

Пред БНР здравният министър заяви, че страната ни навлиза в изключително сериозна фаза на пандемията и са нужни безкомпромисни решения. Затова и професор Ангелов предлага всички болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19 да не получават финансиране от Здравната каса. Предложението вече е внесено в Народно събрание.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети