Конгресът осъди отравянето на Навални и поиска санкции срещу Русия

DenNews.bg
19.11.2020
размер на текста:

Камарата на представителите в американския Конгрес прие резолюция, с която остро осъжда "явно целенасоченото" отравяне на Алексей Навални.
Припомняме, на 20 август 2020 г. руският опозиционен лидер внезапно се почувства зле в самолета от Томск за Москва и скоро след това изпадна в кома. Впоследствие лаборатории в Германия и Франция, независимо една от друга обявиха, че той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "новичок". След това изводите им бяха потвърдени и от експерти от ОЗХО.

Конгресмените апелират за твърда реакция от страна на САЩ и международната общност заради покушението срещу опозиционера, съобщават от пресофиса на Конгреса в профила на Камарата на представителите в Twitter.
В резолюцията законодателите призовават държавния секретар на САЩ Майк Помпео и министъра на финансите Стивън Мнучин да използват правомощията си в рамките на закона "Магнитски" и да наложат санкции на виновните лица - предлага се да бъдат замразени активите им и да им бъде забранено да влизат на американска територия.
Документът е одобрен с поправки след 40-минутни дебати, предаде Дойче веле.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети