Предлагат пълно затваряне на Благоевград за три седмици

DenNews.bg
19.11.2020
размер на текста:

Пълно затваряне на Благоевград заради разпространението на епидемията от коронавирус предлага новосъздаденият Консултативен съвет (Комисия за борба с COVID-19) към Общинския съвет в града.
Предложението включва затваряне на търговските обекти в града за 3 седмици, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и бензиностанции.
Комисията предлага още въвеждането на вечерен час до 20 часа за всички ученици до 12 клас, както и откриването на триажен кабинет за целия град (колаборация между болниците).
Предложенията ще бъдат изпратени на Кризисния щаб за одобрение. Седмици наред Благоевград е в червената зона на заразени с коронавирус, расте и броят на заразените медици.
Решението за създаване на специална комисия бе взето на последната сесия, като бе мотивирано с желанието местните законодатели активно да се включат в решенията за противодействие на епидемията.
Д-р Владимир Пандев, заместник- председател на комисията призна, че досега Общинският съвет е бил изолиран и подценен от оперативния щаб, ръководен от кмета.
"Досега общинският съвет трябваше да бъде активно ползван в борбата с коронавирусната инфекция. В управлението на този процес в Благоевград няма координация между звена, които могат да свършат много", смята той.
Д-р Пандев обаче е против 3-седмичния локдаун. "Аз съм изключително против - безсмислени мерки. Мерки, които още толкова ще затруднят цялата дейност на държавата. И излишна паника".
В сряда съветниците от Комисията за борба с коронавируса са обсъдили възможността за закупуване на апаратура за даряване на кръвна плазма.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети