Правителството отпусна над 6 млн. лв. за ваксинаране срещу COVID-19 на първите желаещи

DenNews.bg
18.11.2020
размер на текста:

 „Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание. Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно.

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МЗ за 2020 г. в размер до 14 милиона лева, предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона. „Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов и акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с COVID-19.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети