Ердоган изпраща свои войски в Азербайджан за 1 година

DenNews.bg
18.11.2020
размер на текста:

 Турският парламент одобри указа на президента Реджеп Ердоган за изпращане на войски в Азербайджан, пише в документа, публикуван на уебсайата на парламента, съобщава ТАСС.

Съгласно постановлението Турция ще изпрати свои войски в Азербайджан за срок от една година.

На 9 ноември руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно изявление за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, започващо от 10 ноември.

Според документа азербайджанската и арменската страна трябва да запазят позициите, които са заемали, а руските миротворци да бъдат разположени в региона. Меморандум за създаването на руско-турски център за наблюдение на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах е подписан на 11 ноември след онлайн разговори между руския и турския министри на отбраната Сергей Шойгу и Хулуси Акар.

Изпращането на турската армия в Азербайджан е суверенно решение на Анкара, коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко, когато отговаря на въпрос на ТАСС дали одобрението от турския парламент на указ, предвиждащ изпращането на турски войски в Азербайджан, засяга тристранните споразумения (Русия, Азербайджан и Армения) относно Нагорни Карабах.

"Не, това е тяхно суверенно решение, което очевидно е свързано с участието на турските военни в съвместен мироопазващ център с руски военни, които ще бъдат ангажирани в техническия мониторинг на ситуацията, свързана с изпълнението на споразумението".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети