ЕК одобри пети договор за покупка на ваксини срещу COVID-19

DenNews.bg
18.11.2020
размер на текста:

Европейската комисия одобри договор с германската фармацевтична компания CureVac за първоначална покупка на 225 млн. дози ваксини срещу новия коронавирус.
В договора е посочена възможност за закупуване на още 180 млн. дози, когато бъде доказано, че ваксината е безопасна и ефективна.
Така общо договореното количество за Европа от тази ваксина е 405 млн. дози, съобщава БНР.
Това е петият договор, който ЕК одобрява след сключените с компаниите с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV and BioNtech-Pfizer.
Припомняме, че CureVac е сред фаворитите за ваксина и на САЩ. А през юли през юли Европейската инвестиционна банка разреши заем от 75 милиона евро на германската компания CureVac именно за разработването на ваксината.
Наскоро ЕК приключи успешно и проучвателните разговори с Moderna за 160 млн. дози. Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел обаче предупреди по-рано във вторник Европейския съюз, че продължителни преговори за закупуване на разработваната от компанията ваксината могат да изложат на риск своевременната доставка на дозите, тъй като "приоритет се дава на съществуващите договори, някои от които са подписани преди месеци".
"Комисията преговаря за общо количество ваксини. Представляваме 450 милиона европейски граждани и искаме да получим изгодни цени. Не забравяйте, че не Комисията купува тези ваксини, а страните-членки. Работата на Комисията е да договори възможно най-добрите условия за покупка, ако те решат да го направят" , обясни Ерик Мамер, говорител на ЕК, цитирана от bTV.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети