„Crew Dragon“ се скачи успешно с Международната космическа станция

DenNews.bg
17.11.2020
размер на текста:

Американският пилотиран космически кораб на „SpaceX“ се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). "Мекото улавяне беше успешно. „Crew Dragon“ се скачи със станцията. Това се случи в 23:01 часа по източното крайбрежие", информират представителите на американския космически отдел. Екипажът на кораба в своя Туитър потвърди успешното приключване на операцията.
Последва проверка на херметичността на докинг станцията за възможни течове, а докингът се извърши със закъснение от около шест минути. Това беше необходимо, за да може на разстояние 20 м от станцията, да се изчака изгрева и ясно да се види орбиталния комплекс. За разлика от товарния космически кораб, който е скачен със захващане с манипулатор, контролиран от екипажа на станцията, пилотираната версия на „Crew Dragon“ е проектирана да се прикачва към МКС в автоматичен режим. Ако е необходимо, както в руския „Союз“, е възможно ръчно скачване от командира на кораба.
Екипажът на мисията „Crew-1“ включва астронавтите на НАСА Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и представителят на Японската аерокосмическа агенция Соичи Ногучи. От тях трима имат опит в космически полети: японският Ногучи е летял в космоса два пъти, американците Хопкинс и Уокър - по веднъж. За астронавта Глоувър това е първият му орбитален полет. Екипажът на американския космически кораб на борда на МКС ще се присъедини към руснаците Сергей Рижиков (командир на МКС-64), Сергей Куд-Сверчков и американката Катлийн Рубинс, които са на станцията от 14 октомври 2020 г. като част от 64-ата основна експедиция. Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи ще бъдат на МКС шест месеца.

Интересен момент е, че пети член на екипажа е Бебе Йода.
„На борда имаме Бебе Йода, което се опитва да заеме място в момента… Може би се опитва да пилотира“, пошегува се комуникационната специалистка Лия Чешир по време на живото излъчване на изстрелването на ракетата.
С това Бебе Йода стана част от традицията да се използват играчки като индикатор, че космическият кораб е достигнал нулева гравитация.
През юли 2015 г. друг прочут герой от „Междузвездни войни“, роботът R2-D2, излетя в Космоса на борда на руска ракета.
 

Астрнавтите ще се върнат на Земята на борда на „Dragon Crew“, който е предвиден да се приземи край бреговете на Флорида. Корабът, наречен „Resilience“, беше изстрелян от ракетата „Фалкон 9“ в понеделник от космодрума при нос Канаверал, Флорида.
„SpaceX“ приземи използвания първи етап на ракетата-носител на плаващата платформа „Of Course I Still Love You“ в Атлантическия океан. Компанията подобрява технологията си за връщане на етапа, за да намали разходите за изстрелване на ракети.
Първият пилотиран полет на „Crew Dragon“ бе направен тази година от астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен. Космическият кораб, изведен в орбита на 30 май, акостира в автоматичен режим към МКС на 31 май. Хърли и Бенкен го кръстиха „Endeavour“, след космическата совалка, на която и двамата астронавти направиха първите си полети. Изстрелването на „Crew Dragon“ бележи първия пилотиран полет от девет години насам от САЩ с американски космически кораб. НАСА ги прекрати през 2011 г. Оттогава астронавтите са пристигали на МКС от руските „Союз“.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети