SpaceX изведе в орбита четирима астронавти на мисия до МКС

DenNews.bg
16.11.2020
размер на текста:

Пилотираният космически кораб Crew Dragon на компанията SpaceX излетя към Международната космическа станция с четирима астронавти на борда, предаде CNN.
Ракетата-носител Falcon 9, която извежда кораба в орбита, излетя от космическия полигон на NASA "Кейп Канаверал" в 19:27 ч. източно американско време.
Този полет поставя началото на нова ера в космическите изследвания, когато кораби на частна компания ще извеждат астронавти в орбита. NASA възлага надежди на корабите на SpaceX да поддържат постоянно присъствието на астронавти на Международната космическа станция.


Капсулата "Дракон" бе изстреляна с ракета "Фалкон 9" в 19.27 ч. източноамериканско време вчера (2.27 ч. българско време днес) от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.
Основателят и ръководител на Спейс Екс, милиардерът Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса. За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, в качеството си на председател на Националния космически съвет. "Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на космоса (с апарати с хора на борда)", заяви Пенс.

Началото на полета преминаха добре. Три минути след изстрелването, на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи.

Предвидено е полетът да продължи 27 часа и половина, изцяло в автоматичен режим. При необходимост екипажът може да поеме ръчен контрол върху капсулата.

Скачването с МКС е планирано за към 6 ч. българско време във вторник. Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

По план ракетата трябваше да бъде изстреляна с едно денонощие по-рано. Полетът обаче бе отложен заради неблагоприятни метеорологични условия.
Историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на Спейс Екс се състоя на 30 май.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети