Китай наруши мразовития период на мълчание и поздрави Байдън за прогнозната му победа

DenNews.bg
13.11.2020
размер на текста:

Китай най-накрая поздрави Джо Байдън за прогнозната му победа на президентските избори в САЩ, прекъсвайки мразовит период на мълчание, информира BBC.

"Уважаваме избора на американския народ. Поздравяваме г-н Байдън и г-жа Харис", заяви говорител на външното министерство днес.

Китайско-американските отношения са от решаващо значение и за двете страни, и за по-широкия свят. В последно време напрежението се покачи, заради търговията, шпионажа и пандемията.

За да го кажем направо, това показва, че китайските лидери - и по-специално Си Дзинпин, могъщият президент на страната - са приели резултата и очакват Джо Байдън да встъпи в длъжност udjf президент през януари въпреки правните предизвикателства от страна на Тръмп.

До този момент китайското правителство се държеше, казвайки само, че „е забелязало, че г-н Байдън е обявен за победител“.

След като поднесе поздравленията в четвъртък, говорителят на външното министерство Уанг Уенбин добави: "Разбираме, че резултатите от изборите в САЩ ще бъдат определени в съответствие със законите и процедурите на САЩ."

Връзката между Китай и САЩ - двете най-големи икономики в света - е изключително важна. Търговската война, инициирана от президента Тръмп, навреди на отношенията, както и настояването му често да нарича Covid-19 „китайски вирус“ или „кунг грип“.

Двете страни също се обвиняваха взаимно вшпионаж, военното струпване на Китай в Южнокитайско море и масовото задържане на мюсюлмани в Западен Китай.

Кой Китай предпочита да види в Белия дом, беше въпрос на дебат преди изборите. Американската разузнавателна общност вярва, че Си Дзинпин и Комунистическата партия се ориентират към Байдън.

Но професор Ян Ксутонг от Пекинския университет Цингхуа заяви, че Китай би предпочел да види още четири години Доналд Тръмп.

„Не защото Тръмп ще нанесе по-малко щети на интересите на Китай, отколкото Байдън, а защото определено ще навреди на САЩ повече от Байдън“, каза той пред Би Би Си преди изборите.

Не е ясно доколко Джо Байдън би изместил американската политика към Китай, тъй като в Конгреса има рядко междупартийно споразумение за втвърдяване с Пекин по отношение на търговията и други въпроси.

Експертите обаче прогнозират тактическа промяна - те виждат Байдън в Белия дом да работи повече със съюзници, като същевременно се стреми да си сътрудничи и в други области, като борбата с изменението на климата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети