Динев, оставка заради Янек! Втори протест пред полицията в Дупница ще има в петък

DenNews.bg
07.10.2020
размер на текста:

 Втори протест с едно и ясно искане – оставка на полицейския началник на Дупница е насрочен за петък, 9 октомври, а мотивът на организаторите са допуснатите пропуски и забавянето на ефективните следствени и издирвателни действия за отвличането на 43-годишният Янек Миланов, който изчезна в късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата.

„Дадохме предостатъчно толеранс на полицейския началник. Да, той се появи на първия протест, за да каже само, че няма да даде информация по случая на друг, освен на близките, но всъщност и ние вече не искаме информация, а единствено и само отговорност и оставката на Динев. Случаят „Янек“ не е лична драма за близките и семейството му, а е граждански проблем, проблем за цялото общество, за всеки един обикновен българин. На първо място, защото Янек, който е един от нас - всеки можеше да е на негово място, е обект на престъпление, но по-важното – свидетели сме, че полицията, която е призвана да пази гражданите от престъпленията и да преследва извършителите, не си е свършила работата. Искаме отговорност, а отговорност се поема от началника и се поема по един начин – оставка.
Освен това съвсем наскоро Динев бе участник в един изключително скандален случай – цяла България видя, че той погази закона, като отказа съдействие на съдия изпълнител и адвокати да влязат в превзетия завод „Изамет“. Действията му в този случай са пряк отказ да изпълни съдебно решение.
Освен това е обществена тайна, че Динев има казино в Дупница, което може и да е изпипано по закон, но е морално укоримо за независим полицейски началник.
Всичко това показва, че Динев няма повече морално право да остане началник на полицията в Дупница. Динев, оставка! Оставка заради Янек!“, казват организаторите.


Протестът е насрочен за петък от 17:30 часа пред сградата на полицията. Той е подкрепен от близки и приятели на Янек.

По-рано в петък от 12 часа в хотел „Универсал“ общественици ще дадат пресконференция във връзка с искането на протеста. Те се ангажират не само заради своята съпричастност със случая, но и заради наличието на притеснение и страх у хората да говорят директно за случая. Този страх бе засилен след отправената закана за убийство от страна на Капланов към съпричастен със случая дупничанин. Към момента Капланов е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ по обвинението за заканата за убийство.

По досъдебното производство за отвличането на Янек Миланов все още няма повдигнато обвинение. Срокът на разследването бе удължено от наблюдаващия прокурор с още два месеца.

Припомнете си какво каза за случая адвокат Стоян Мадин, бивш наказателен съдия, който в момента представлява брата на Янек – Марио Миланов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети