Полицията в Дупница не е изпълнила законовите разпоредби в случая с изчезналия Янек Миланов

Това смята адвокат Стоян Мадин, от МВР още не са обявили резултат от проверката в РУ Дупница

DenNews.bg
05.10.2020
размер на текста:

Полицейските действия по разследването за изчезването на Янек Миланов са закъснели, като полицията в Дупница не е спазвала посочените в закона действия по неотложност, които се задължителни, дори само на база на съмнение за престъпление, а не под условия за задължително установено престъпление и установен вече обвиняем.

Това става ясно от думите на адвоката на Марио Миланов, брат на изчезналия и вероятно отвлечен Янек Миланов от Дупница.

Адвокат Стоян Мадин обясни, че е ясно установено бездействието на полицията в първия момент на разследването – часовете и дните, които са най-важни, както за откриване на изчезналото лице, така и за набиране на достатъчно доказателства.

Припомняме, че вътрешният министър разпореди проверка, която да установи действията и реакцията на дупнишката полиция по случая с вероятното отвличане на Янек Миланов.

Към момента обаче от МВР не се обявили официално резултати от проверката.

 

Капланов бе арестуван два пъти, но не във връзка с отвличането на Янек. 

43-годишният Янек Миланов изчезна в късната вечер на 31 юли, след като е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата.
Сигналът в полицията в Дупница е подаден от близки на Янек на 1 август, като в сигнала е било посочено, че се касае за отвличане със съмнение за убийство.

Полицията в Дупница и пресцентърът на Областна дирекция на МВР-Кюстендил запазват случая в тайна, като изчезването на Янек не е обявено нито с извънреден бюлетин през уикенда, нито в редовните полицейски бюлетини в следващите два работни дни.
Пресцентърът на ОДМВР-Кюстендил разпространи информация, че Янек Миланов е обявен за издирване на 5 август, едва след журналистически въпроси. В същия ден, 5 август, началникът на РУ Дупница Борислав Динев отказва да даде пресконференция по случая.
Окръжна прокуратура-Кюстендил е образувала досъдебно производство едва на 7 август, а едва на 13 август, отново след журналистически въпроси, от държавното обвинение обявиха, че досъдебното производство е за отвличане.
След спешното завръщане на брата на Янек – Марио в България и след негово видео обръщение дойде намесата на главния прокурор Иван Гешев.
На 25 август се проведе среща на Марио Миланов с главния прокурор, на която Иван Гешев казва, че е имало забавяне на ефективните следствени и издирвателни действия. Тогава Гешев съобщи и че досъдебното производство е взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура. На 26 август Капланов бе арестуван, а ден по-късно, 27 август, стана ясно, че той е арестуван за държане на боеприпаси, а не за случая „Янек“.
На 28 август Дупница осъмна под полицейска блокада, като Иван Гешев дойде да види старта на мащабните претърсвания на полетата край Крайници. На тази дата главният прокурор обяви, че случаят вече се разследва от екип на Тежки криминални престъпления и убийства към ГД Национална полиция.
На 29 август Районен съд-Дупница освободи от ареста Капланов с мярка „домашен арест“, а на 2 септември стара ясно, че на 1 септември Капланов отново е бил арестуван - за закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин. На 4 септември Районен съд остави Капланов зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража“ по обвинението за отправена закана за убийство.
На 9 септември Иван Гешев отново дойде в Дупница, като обяви, че са отворени стари случаи, свързани с Капланов.
На същата дата Окръжен съд промени мярката „домашен арест“ на Капланов в парична гаранция по обвинението за държане на боеприпаси, но той остана в ареста с постоянната мярка за отправената закана за убийство.
На 14 септември Окръжен съд потвърди постоянната мярка „задържане по стража“ на Капланов и към момента той се намира в ареста.
На 1 октомври стана ясно, че наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура-Кюстендил е удължил срока на разследването за отвличането на Янек с още два месеца.
На същата дата, 1 октомври, в Дупница се проведе протест с искане за оставката на Борислав Динев. Полицейският началник излезе да се срещне с гражданите, но отказа да говори по случая с изчезването на Янек, като единствено повтаряше, че "не сме се забавили".

 


Ето и как адвокат Стоян Мадин коментира случилото се:

 

Безследното изчезване на Янек Миланов от Дупница поставя много въпросителни и неизвестни. От друга страна обаче има и ясно установени факти, като например бездействие от страна на полицията, закъснелите неотложни процесуално-следствени действия, които е следвало да бъдат извършени и липсата на ефективна координация между полицията в Дупница и Окръжната прокуратура в Кюстендил.


Още на 1 август 2020 г. РУ-Дупница е било уведомено, за това, че предходната вечер Янек Миланов е имал среща с Васил Капланов – Каплата, от която не се е прибрал, както и че телефонът му е изключен. Съобщено е също така, че самият Янек е обяснил пред приятел, че отива на среща с Васил Капланов. Към всичко това следва да се добавят обстоятелствата, че от видеонаблюдението е потвърдено, че Янек Миланов се качва в колата на Васил Капланов и задно с него обикалят Дупница.


Така към този момент остава открит въпросът защо въпросните материали, свързани с издирването на Янек Миланов не са докладвани в Окръжна прокуратура – Кюстендил, за да се прецени дали са налице достатъчно данни да се образува досъдебно производство.

Адвокат Стоян Мадин 


Наказателно-процесуалния кодекс определя, че само прокурорът е компетентен да прецени дали са налични достатъчно данни за извършено престъпление. Именно заради това за полицията в Дупница е съществувало задължението за случая да бъде запознат съответния прокурор. При решаване на въпроса относно това дали да образува или не досъдебно производство, прокурорът е щял да прецени дали са налице достатъчно данни, така както изисква разпоредбата на чл.207 от НПК. Според чл.211, ал.1 от НПК “достатъчно данни за образуване на досъдебно производство са налице, когато може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление.”


Законът не изисква убеждение, а предположение, което е налице когато са събрани данни, от които може да се направи не окончателен, а вероятен извод, че е извършено престъпление. Разпоредбата на чл.211 от НК поставя условието предположението да е основателно. Това означава, че то трябва да се базира на обективно събрана информация и от нея да може да се обоснове вероятност за извършено престъпление.


В разпоредбата на чл.211 няма изискване да са събрани безспорни данни, от които да се установява по един категоричен начин, че е извършено престъпление от общ характер. Обстоятелствата, че е имало заявление, с което се съобщава за изчезването на Янек Миланов, налични са свидетели очевидци, записи от видеонаблюдение в достатъчна степен обуславят основателно предположение, че е извършено престъпление.


На следващо място полицията в Дупница подхождайки формално към случая е пропуснала да извърши основни неотложни процесуално-следствени действия като оглед или претърсване на предполагаемия автомобил, в който за последно е бил видян Янек Миланов. За извършване на едни такива неотложни процесуално-следствени действия не се изисква да има образувано наказателно производство или да има съмнение, че Васил Капланов е извършител на престъплението.


Разпоредбата на чл.155, ал.1 от НПК постановява, че оглед на предмети (в този случай на автомобил) се извършва с цел да се разкрият, непосредствено да се изследват и да се запазят следи от престъплението и други данни, необходими за изясняване на обстоятелствата по делото. Следователно РУ-Дупница са могли още на 1 август 2020г. да извършат съответния оглед.

Аналогично стои въпросът и с предприемане на претърсвания и изземвания. Изискването е не да имаме обвиняемо лице или съмнение, че някой е извършил престъпление, а само достатъчно основания да се предполага, че в помещения или в автомобила на Васил Капланов може да има предмети, които са могли да имат значение за делото.


Както претърсванията, така и огледите са могли да бъдат извършени в условията на неотложност, без разрешение на Районен съд Дупница. Тези процесуално-следствени действия са извършени една седмица по-късно и тук не може да не се породи съмнението, че е мало достатъчно време, ако е имало следи от престъпление, същите да бъдат заличени.

"Не сме закъснели", повторяше Динев на протеста с искане за оставката му.


На трето място полицията в Дупница не е предприела и действия по задържането на Васил Капланов. Законът за МВР в чл.72, ал.1, т.1 предвижда, че полицейските органи могат да задържат лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Не е поставено изискване да са събрани неоспорими доказателства, за да може, позовавайки се на това свое правомощие, полицията да задържи Васил Капланов за срок до 24 часа. Времево, това е могло да се случи още на 1 август 2020 г., когато вече е имало данни, че Капланов е човекът, който за последно е виждал Янек Миланов. Органите на полицията също така са били запознати с обстоятелствата, че срещу личността и имуществото на Янек Миланов е имало и предишни посегателства.


На последно място полицията в Дупница, доколкото сме запознати от изнесената в медиите информация, пропускайки да уведоми своевременно Окръжна прокуратура за случая, е лишила последната от възможността ефективно да изпълни правомощията си по закон и да осъществи надзор върху дейността на полицията и да даде указания за реализиране на процесуално-следствени действия.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети