Психиатрична експертиза ще оцени състоянието на дупничанина, заплашен с убийство от Капланов

DenNews.bg
30.10.2020
размер на текста:

Районен съд-Дупница, под председателството на съдия Светла Пейчева, остави без уважение молбата на Васил Капланов, внесена чрез неговия адвокат Ивайло Алексиев, за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ в по- лека такава или за освобождаването му от следствения арест без мярка за неотклонение.

Съдът счете, че и към този момент е налице с достатъчна степен на вероятност обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на посоченото престъпление, както и че има реална опасност да се укрие и да извърши престъпление.
Капланов е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.
В мотивите си съдът посочва, че обвиняемият, макар и освободен от наказателна отговорност и с наложено административно наказание- глоба, е извършил престъпление от същия раздел на НК - „Престъпления против личността“, по който се води и настоящото досъдебно производство. Срещу Васил Капланов има и още едно висящо досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, пише още в мотивите на съда.

Видно от материалите по досъдебното производство е извършена съдебно-медицинска, дентална експертиза и е назначена съдебно- психиатрична експертиза, която цели да провери дали пострадалия свидетел е преживял стрес.
Според обвинението на 31.08.2020 г., около 20: 10 ч. в Дупница, при кореспонденция, Васил Капланов се е заканил на Д. Н. с престъпление против неговата личност – с убийство, с думите „Децата ти ще останат сираци“. И това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. За престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети