80-годишна жена почина след отказ да бъде настанена в болница с тежка пневмония

DenNews.bg
30.10.2020
размер на текста:

80-годишна жена е починала от тежка двустранна пневмония, след като ден по-рано е върната от частна болница, макар състоянието й да било установено с рентгенова снимка.
За случая съобщи д-р Панчо Панайотов от Спешния център в Рила, който се отзовал на сигнала за влошено състояние на жената.
„Дали наистина не знаят или са съучастници лицемери. Отвратително. Това, което ще опиша е толкова отвратително. Дълго се колебах, но пък трябва хората да знаят истината. Пиша само факти.
Преди 2-3 дни. На адрес съм. На градинската врата, дъщерята на болната: Докторе, майка ми на 80 години не е добре. Вчера я закарах с личната си кола в болница, в спешно отделение. Прегледаха я, направиха и рентген и казаха, че има двустранна пневмония, нямат места и да си я върна вкъщи. Платих 55 лева, които ми поискаха и се прибрахме. Но тя се влошава.
Освен доказаната билатерална пневмония, в документите забелязах и данни за тежка анемия. В резюме. Пациент на 80 г. с двустранна тежка пневмония (не е уточнен причинител- бактерии, вируси, гъбички), тежка анемия (изключително утежняващо съпътстващо заболяване), тежка дихателна недостатъчност. Лечението - единствено възможно в болница. Домашното лечение е абсолютно невъзможно. Повтарям. В домашни условия лечение е невъзможно.
Насочването на тази пациентка за домашно лечение е отказ от изпълнение на лекарските задължения и обричане на смърт.
Веднага в линейката, осигурихме кислород (най-важното, от което имаше нужда) и в спешно в държавната болница.
Повече от час висим с линейката и чакаме.
Втвърдих тона и най-накрая я приеха. Пет минути по-късно колегата излезе и каза- съжалявам тя почина.
Това, което описах е абсурд. Болницата отказва лечение, точно на пациент, за когото единственото спасение е болничното лечение. Това е неприемливо. Болницата предишния ден, която посещават е частна и там взимат пари от пациента в спешно приемно, ако той не бъде приет в болницата. В общинските и държавни няма подобно плащане.
В същото време в болница се лекуват здрави "болни". Пациенти например с едно оплакване- нарушено обоняние и нищо друго, но с положителен тест.
Написах го, провокиран и от заклинанията на министъра- че болниците могат да прегреят, да се препълнят. От измислено болни. В същото време хиляди наистина тежко болни се лекуват и мрат у дома.
И на края, за да знаете. Здравната ни система е боклук. Не са виновни лекарите. Системата е тази, която ги изнасилва. Не е виновен и министърът. Дръжте се за стола, да не паднете от това което ще кажа. Цялата вина носи Надзорния съвет на НЗОК. Министърът няма нито управленски, нито финансови правомощия за цялата профилактична, диагностична и лечебна дейност. Всичко това се финансира и ръководи от Надзорния съвет на НЗОК.
Решение. Разбира се, че има. То е лесно осъществимо, но са нужни хора с добро ДНК“, написа д-р Панайотов във Фейсбук.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети