Нападател обезглави мъж в базиликата „Нотр Дам“, друг е убит отвън

DenNews.bg
29.10.2020
размер на текста:

Двама души са убити, а няколко други са ранени при нападение с нож, извършено в близост до и в базиликата „Нотр Дам“ в Ница в ранните часове на днешния ден. Френски медии съобщиха, че около 9:00 часа сутринта местно време в района на „Нотр Дам“ в централната част на Ница са се чули изстрели. Според „Спутник“, цитиращ полицейски доклади, двама души са били убити при нападение с нож. По непотвърдени съобщения, една от жертвите, 70-годишен мъж, е бил обезглавен вътре в базиликата, предава БГНЕС.
Обществеността беше помолена да избягва района, докато силите по сигурността и въоръжена полиция провеждат операция. Полицията разглежда версията за терористичен акт, съобщава РТ. Кметът на Ница Кристиан Естрози потвърди, че предполагаемият извършител е задържан и благодари на полицията за бързата реакция. Мотивът за нападението остава неясен, но кметът потвърди, че въз основа на доказателствата до момента, става въпрос за терористична атака.
Междувременно полицията извършва разследване за предполагаема бомба в района и е помолила обществеността да го избягва, докато сапьорите работят.
Инцидентът се случва само две седмици след като учителя по френски Самуел Пати бе обезглавен в покрайнините на Париж от радикализиран 18-годишен младеж от чеченски произход. Престъплението е извършено заради това, че Пати е показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици по време на урок по история - нещо, което се разглежда като богохулство в исляма.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети