Стадният имунитет не е вариант за справяне с COVID-19

DenNews.bg
27.10.2020
размер на текста:

Според голямо изследване на "Империал Колидж" (Imperial College) в Лондон антителата срещу COVID-19 спадат бързо след възстановяване на заразените с коронавирус хора, съобщава Sky news, цитиран от БНР.

Според проучването, вместо да се изгражда имунитет, с течение на времето броят на хората с антитела срещу коронавирус е спаднал с 26%, откакто бяха облекчени противоепидемичните мерки във Великобритания.

Изследването било проведено сред 365 000 души в рамките на три кръга от тестове между юни и септември.

Резултатите от проучването REACT-2 показват, че 6% от хората са имали антитела срещу вируса по времето, когато блокирането на страната е било облекчено в края на юни и началото на юли, но до началото на втората вълна през септември този процент е спаднал до едва 4,4%.

Според "Империал Колидж" в Лондон ще се изисква около 50-60% от населението да има защита срещу коронавируса, за да не може той повече да се предава ефективно.

Професор Хелън Уорд, един от изследователите в Imperial College, посочи, че новите резултати категорично подсказват, че стадният имунитет е непостижим.

"Когато смятате, че 95 от 100 души все още са склонни да бъдат податливи на COVID-19, ние сме много, много далеч от всичко, наподобяващо защита на населението срещу по-нататъшно разпространение на вируса", каза тя.

"Това (стадният имунитет) не е нещо, което можете да използвате като стратегия за контрол на инфекцията от COVID-19 сред населението", смята професор Уорд.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети