ВМА търси доброволци срещу коронавируса, тежка е ситуацията в „Пирогов“, три клиники са затворени

DenNews.bg
27.10.2020
размер на текста:

Военномедицинска академия (ВМА) отправи апел за помощ от страна на доброволци. От лечебното заведение се обръщат към всички студенти от последните курсове по медицина, здравни грижи, специализанти и граждани с немедицинско образование с молба да подкрепят екипите им в битката с COVID-19.
„Пандемията влезе в нов етап от своето развитие. Вече 8 месеца лекари, сестри и медицински работници на първа линия денонощно се борят със заразата. В началото на извънредната ситуация в България десетки доброволци подкрепиха екипите на ВМА – жест, с който останаха завинаги в сърцата ни. ПРИЯТЕЛИ, предвид развоя на ситуацията, ОТНОВО ИМАМЕ НУЖДА ОТВАШАТА ПОДКРЕПА. Затова се обръщаме към всички студенти по медицина (от последните курсове на обучение), студентите по здравни грижи (медицински сестри), специализанти, лекари и медицински сестри или доброволци (които да се заемат със санитарно-хигиенична дейност), които имат желание и възможност да се включат активно и да подкрепят екипите на ВМА. Всеки, който желае да се включи, може да го заяви на е-mail: dobrovolecvma@gmail.com, като остави своите имена, курс на обучение или професия, телефон и електронна поща за обратна връзка”, уточняват от лечебното заведение.

За всички доброволци са осигурени необходимите лични предпазни средства.

 

Тежка ситуация в „Пирогов“ – 61 медици са дали положителни проби за коронавирус за последните два дни, заради липса на персонал не работят три клиники.


Възможно е най-голямата спешна болницата в България също да помоли за помощ млади специалисти, които да работят в отделенията извън тези за лечение на COVID-19.


„За съжаление изобщо не е добра обстановката. За последните две денонощия общият брой на заразените с коронавирус лекари и персонал в "Пирогов" е 61. Има и 60 пациенти, които са заразени в средата. Това каза пред bTV директорът на болницата проф. Асен Балтов.

"Това няма нищо общо с другите пациенти - 79 в отделението за COVID", уточни той.

От днес в лечебното заведение ще започне преразпределение на етажите и два от тях ще бъдат отделени за новозаразените с COVID-19. Единият етаж ще е за пациентите, а другият - за заразените лекари и друг персонал на "Пирогов", които имат нужда от лечение.

По думите на Балтов, това което се е случило, е естественият път на един дифузен процес. Той напомни, че всички пациенти, които постъпват в болницата, се тестват за коронавирус. Понякога обаче са в период, в който тестът не дава положителен резултат, а вече са заразени, уточни професорът.

Той призова за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. „Иначе няма да можем да лекуваме никого“, предупреди лекарят.


"Възможно е да намалим обема на работа, но в никакъв случай няма да спре дейността на болницата. Който може да бъде лекуван, ще бъде. Но когато не можем да функционираме изцяло в чиста среда, ще бъде рисково и за самите пациенти. За следващите два дни ще бъде важно да видим какви ще са щетите от заразени в Пирогов. Правилата се спазват", добави проф. Балтов.

Според директора на "Пирогов" оставката на шефа на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев е била пресилена реакция, защото д-р Пенчев се е справял много добре с работата си.

Директорът на "Пирогов" отказа да коментира решението на СРЗИ да отпадне карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

"Апелирам за затягане на мерките, иначе ще стане така, че болниците няма да могат да работят с никакви пациенти", настоя д-р Балтов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети