Извънредни мерки от утре: Медиците от двете ковид отделения в областта изнемогват, мобилизират частната болница и два санаториума

DenNews.bg
26.10.2020
размер на текста:

Област Кюстендил е вече в критичната червена зона с над 120 заразени на 100 000 души население. За изминалите две седмици – от 12 октомври до 25 октомври, броят на новозаразените с коронавирусна инфекция в областта е 144 души. Показателят двуседмичен ръст на заболяваемост към вчерашна дата е 123.17 на 100 хил. души. Това стана ясно по време на днешното извънредно заседание на Областния кризисен щаб, свикано по спешност от областния управител на Кюстендил и председател на щаба Виктор Янев.
След анализ на ситуацията в Кюстендилска област членовете на Кризисния щаб единодушно решиха от утре, 27 октомври, до 10 ноември 2020 г. да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки, за да се овладее заразата от коронавируса. В рамките на тези две седмици се преустановяват временно плановите операции и плановият прием на пациенти в болниците и лечебните заведения в областта. Всички пет лечебни заведения са задължени да разкрият Ковид структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. До момента със заразата се бореха само лекарите от общинската болница в Дупница и болницата в Кюстендил. Това означава, че частната болница в Дупница и санаториумите в Кюстендил и Сапарева баня също трябва да разкрият легла.
По време на Кризисния щаб се взе решение също да се затворят временно нощните заведения в област Кюстендил – дискотеки, барове, клубове, пиано барове и други подобни заведения за развлечение на закрито.
Областният щаб ще отправи и препоръка до директора на ОУ „Неофит Рилски“-Дупница за създаване на организация за преминаване към електронна среда на обучение на част от паралелките или на цялото училище.
Взетите по време на Кризисния щаб решения ще бъдат регламентирани в заповед на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.
„Епидемиологичната обстановка се променя много динамично, за съжаление, в негативен план. Притеснително е, че ежедневно расте броят на заболелите, както и на хоспитализираните в двете болници в областта, а медиците ни са на ръба на силите. Това налага да се предприемат по-строги и спешни мерки“, коментира председателят на Областния щаб Виктор Янев.
Най-голям брой заболели за последните две седмици има в двете най-големи общини – Кюстендил и Дупница. В община Кюстендил за съответния период са общо 48, а в Дупнишка община – 71 човека.
От представените данни от РЗИ – Кюстендил стана ясно, че към момента има 133-ма на домашно лечение, 190 души са под карантина, излекуваните са 589, хоспитализирани са 24 души, а починалите – 37.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети