Ердоган праща Макрон на психиатър

DenNews.bg
24.10.2020
размер на текста:

Президентът на Турция Реджеп Ердоган нападна френския си колега Еманюел Макрон заради политиките му към мюсюлманите. Той заяви, че Макрон се нуждае от "психиатричен преглед", информират АФП и "Дейли сабах".

"Какво може да каже човек за държавен глава, който се отнася към милиони членове от различни верски групи по този начин: преди всичко, нуждае се от психиатричен преглед", каза Ердоган в телевизионно обръщение.Макрон предложи да се защитят светските ценности срещу радикалния ислям, което разгневи турското правителство и предизвика още един голям сблъсък между лидерите на Франция и Турция.

Този месец Макрон описа исляма като религия в криза по света и обяви, че правителството ще представи законопроект през декември за засилване на закон от 1905 г., който официално разделя църквата от държавата. Той обяви по-голям контрол над образованието и чуждестранното финансиране на джамии."Какъв е проблемът на Макрон с исляма и мюсюлманите? Той се нуждае от психиатрична помощ", заяви турският лидер на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието във вилаета Кайсери.

Ердоган също обвини германската полиция във "фашизъм" след акция в берлинска джамия.Европейският фашизъм достигна ново ниво с тези атаки срещу нашите граждани", продължи той.

По-рано турският лидер остро разкритикува Германия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети