Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на заболяваемост с Ковид-19

DenNews.bg
22.10.2020
размер на текста:

 Нови 12 случая на коронавирусна инфекция има през изминалото денонощие в област Кюстендил. Положителни проби са дали шест лица от община Дупница, три от община Сапарева баня, две от община Кюстендил и едно лице от община Кочериново. Това съобщават от Областния кризисен щаб.

Към днешна дата единадесет души са хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в град Дупница. Един от пациентите е интубиран, двама са на кислородна терапия.

Шестима са настанени за лечение към този час в Ковид отделението на болницата в град Кюстендил. Част от пациентите са в средно тежко състояние и на кислородна терапия.

Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на заболяваемост с коронавирус. За последните 2 седмици в областта има повишаване на случаите и налице е опасност от жълт код Кюстендилска област да попадне всеки момент в оранжевия, т.е. да се премине заболяваемостта от 60 на 100 хил. души. Това стана ясно по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб в Кюстендил. Заседанието председателства областният управител Виктор Янев, участие взе и неговият заместник д-р Матей Попниколов.
„Засега обстановката в нашата област е сравнително спокойна, но трябва да бъдем нащрек. Трябва да следим внимателно как се разпространява инфекцията и да предприемаме мерки отговорно и своевременно, защото картината може да се промени рязко и в рамките на дни да се стигне до оранжевата или червената зона“, коментира председателят на Кризисния щаб Виктор Янев. Той благодари за отговорното отношение от страна на жителите на област Кюстендил и апелира за спазване на въведените мерки, за носенето на маски и в никакъв случай да не се подценява опасността от инфекцията.
Янев запозна присъстващите членове на Областния щаб с получено писмо и отправени препоръки от Министерство на здравеопазването. В рамките на заседанието бяха обсъдени и данни относно разпространението на Ковид-19 в област Кюстендил.
Докладвано бе, че на този етап има свободни легла в двете болници в областта, в които се приемат за лечение пациенти с коронавирусна инфекция. Проблем може да възникне заради липсата на медицински лица.
От РЗИ – Кюстендил съобщиха, че към момента има 120 души под карантина. От началото на пандемията досега 6058 души са били под задължителна карантина в област Кюстендил. Диагностицираните лица с Ковид-19 към момента са 71, а излекувани са 578. Починалите в област Кюстендил с коронавирусна инфекция са 36.
От ЦСМП докладваха пред Кризисния щаб, че Спешният център в община Сапарева баня функционира нормално и работата му на този етап е обезпечена.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети